АБВ пита областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково как се извършва строителството на оградата по българо-турската ни граница. Питането е във връзка със забавянето на строителството на оградното съоръжение с повече от три години и прехвърлянето на отговорността от държавата към областните управители.

Супер спешният обект вече трета година все още не е готов, недоволстват от АБВ, а в същото време парите, отделени за изграждането му, наближавали 170 млн. лв.

Според АБВ областните управители, без да провеждат процедура и без търг, могат еднолично да определят изпълнителите на отделните видове строително-монтажни работи. Само по себе си това било предпоставка за корупция. Имало и много сигнали за некачествено изграждане на съоръжението като на места основните колове не се бетонирали, а директно се поставяли в пръстта.

ПП АБВ пита областните управители кои са критериите за избор на изпълнител, как осъществяват контрола, каква е стойността на един километър построено съоръжение. Искането е по закона за достъп до информация. Освен това от партията констатират, че това съоръжение няма да бъде свързано с техниката за наблюдение на самата граница и логично възниквал въпросът какъв е смисълът от това съоръжение.

Според АБВ оградата се явявала златна кокошка за властимащите и възможност за откровена кражба на пари.

Освен това от АБВ питат какво прави ДАНС и по-точно финансовото разузнаване на службата, тъй като не става ясно произходът на финансовите потоци, с които разполагат мигрантите у нас, които освен пари за хостели от 20-30 евро на ден, явно разполагат и с пари за храна и за дрехи.

Румен Петков заяви още, че правоохранителните органи нямат и реална представа за техните занимания у нас. "Ние сме абсолютно безхаберни за пътищата, по които те се финансират", коментира още той.

Зам.-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър попита спецслужбите ни знаят ли за тези парични потоци и как точно стигат до тези хора тук. Той алармира, че ако ЕС е безсилен да договори реадмисията на тези хора, които очевидно не бягали от война, то реално би бил заплашен генофонда на Европа заради пренасяните от тях заболявания.