Никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна, увери в началото на днешното заседание на Министерския съвет (МС) служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БТА.

По думите му провелата се в София пролетна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО е дала възможност на някои хора да покажат възможностите си за хибридни атаки и разпространение на дезинформация. "Упорито се разпространи слухът, че България ще праща войници в Украйна, което, естествено, няма нищо общо. Самият главен секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че не само България, но въобще НАТО като алианс няма такива намерения", заяви Главчев и подчерта, че никога не е обсъждано нещо подобно.

Йотова чува ропот срещу декларацията на НАТО от София

Йотова чува ропот срещу декларацията на НАТО от София

Важно е какво ще бъде развитието на приетата декларация на предстоящата среща на върха във Вашингтон

Той каза още, че съобщаването на истината е най-добрият начин за предотвратяване на такива атаки. Димитър Главчев призова да се слуша какво говорят експертите. "Ние, като екип и като правителство, винаги сме насреща да казваме каква е действителността. Това е най-добрият начин да се борим с дезинформацията - прозрачността", допълни той.

И Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

И Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

Повечето страни в НАТО изключват изпращането на войски

За протеста на жителите на наводнените през 2022 г. карловски села и исканите 38 млн. лв. Главчев повтори думите си от по-рано днес, че максимално бързо ще бъде свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. "Няма как ние да реагираме преди да видим какво се е случило с предишните 24 млн. лв., които са предоставени", каза още той. По думите на премиера е интересно, че започват протестни действия още на следващия ден след получаването вчера на отчетите за първите отпуснати 24 млн. лв. Главчев призова за търпение и призна, че две години нищо не се е случвало. "Но имаме предел на възможностите и ни трябва някакво време, за да действаме законосъобразно", добави той.

Изчерпани са средствата за възстановителните ремонти в Карлово след наводнението

Изчерпани са средствата за възстановителните ремонти в Карлово след наводнението

От поисканите 75 млн. лв., в общината са приети 17,6 млн. лв.

Във връзка с внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Главчев изтъкна, че днес е много голям ден в българската енергетика. Той отбеляза, че постигнатото в усилията за ядрената диверсификация на страната е плод на 20-годишни усилия на много правителства. "На нас се падна честта да финализираме първия етап на този процес, който продължава заедно с избора на алтернативно гориво и за 6-и блок на атомната електроцентрала, за който имаме подписан договор с френската фирма "Фраматом", каза още служебният министър-председател.

АЕЦ "Козлодуй" дари още 65 хил. лв. за похода "По стъпките на Ботевата чета"

АЕЦ "Козлодуй" дари още 65 хил. лв. за похода "По стъпките на Ботевата чета"

В неделя премиерът Димитър Главчев ще извърви последните километри до върха заедно с участниците