София е осигурена с вода за години напред. Това заяви пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод проекта водата от яз. "Бели Искър" да преминава през ВиК мрежата на столицата.

Тя посочи, че в Столичната община вече са получили официално писмо от тримата отговорни министри с искане предложението да се разгледа на заседание на Столичния общински съвет.

Възложили сме изготвянето на доклад, в който да се заложат гаранциите, които изисках - да няма никакъв риск за столицата и София да получи допълнителни инвестиции за ВиК системата си, заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че задължително настоява да има спирателен механизъм на резервоара в "Мало Бучино", така че столичани да са спокойни, че във всеки момент този приток може да се спре.

Кметът увери, че посоченият в предложението обем от 300 л/сек не представлява никакъв проблем за мрежата на София.

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Загубите по мрежата си оставали 75%, до перничани нямало да стигне нищо

Запитана дали има достатъчно количество вода в яз. "Бели Искър", за да се осигури вода на Перник, Фандъкова посочи, че столицата употребява средно около 12 млн. куб м на месец, а в момента в яз. "Искър" - основният доставчик на вода за София, има около 450 млн. куб. м. В "Бели искър" пък количеството е 9 млн. куб. м.

"Софийска вода" разполага с контролен център в Бистрица, така че в реално време се контролира всеки литър вода във водопровода на София, изтъкна градоначалникът.

Фандъкова заяви, че е получила уверението на министъра на икономиката Емил Караниколов, че ремонтът на стената на яз. "Бели Искър" ще започне още тази година и то, без да се източва язовира. Била е договорена и още една инвестиция - свързването на водопроводната система на София с язовир "Огняново".

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

"Студена" е на мъртъв обем след 2 седмици, но Рилският водопровод ще издържи

Запитана за чия сметка ще е поддръжката и експлоатацията на цялата система, тя посочи, че ползването ще бъде възмездно, но увери, че няма да се отрази на цената на софиянци. По уверение на Караниколов според предварителните разчети това се отнасяло и за перничани.

Всички разходи щели да се поемат от държавата, в чиито разчети е заложено изграждането на връзката между "Мало Бучино" и Перник.

Фандъкова посочи, че предстои следващата седмица да се направи заседание на СОС, на което да бъде взето окончателно решение.

Относно въпроса с мръсния въздух в столицата Фандъкова заяви, че наблюдава в реално време ситуацията чрез общинската система за мониторинг. Тя напомни, че един от двата стратегически проекта е именно чистотата на въздуха, като се работи едновременно по над 100 мерки - подобряване на градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища, повече информираност, повече миене - заложени са почти 8,5 млн. за тази година, и контрол върху горенето.

Екоминистърът за ВиК сектора: Не мога да пълня каца без дъно

Екоминистърът за ВиК сектора: Не мога да пълня каца без дъно

Водните дружества не си оправяли загубите, а искали по-голямо водоподаване

По данни на кмета от началото на годината са направени над 500 проверки за горене и са наложени над 50 санкции. Проверките са на строителни обекти, сервизи и горене на отпадъци на открито. За юридическите лица санкциите са доста сериозни и действат превантивно, увери тя.

Фандъкова напомни и че се подготвя нискоемисионна зона, в която да може да се спират автомобилите, които замърсяват повече.

Друга мярка е изграждането на паркинги по кварталите и буферни паркинги, каквито вече има общо шест, а до края на 2020 г. се предвижда да бъдат изградени още три.

Кметът посочи, че заложенията бюджет на Столичната община за 2020 г. е 1 млрд. 722 млн. лева и той е насочен към два стратегически приоритета. 216 млн. лева са насочени към довършване на 12 км от третата линия на метрото, които трябва да са готови до края на тази година. Фандъкова напомни, че се купуват и нови електробуси, трамваи и тролеи.

По нейни думи най-важното било да продължи модернизацията на градския транспорт, която определи като "безпрецедентна" и подчерта, че 90% от автобусите на София вече са подменени.

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

Тя е категорична, че без пълни гаранции това предложение няма да се приеме