Проект за училищни тоалетни спечели първото издание на конкурса "София избира". Това съобщи зам.-кметът Генчо Керезов при представяне резултатите от първото издание на конкурса.

Участвали са 71 граждански организации, общо 23 452 са валидните гласове след проверките. 6 проекта са получили над 1000 гласа.

На първо място е класиран проект №38, озаглавен "София избира децата". Той е за изграждане на съвременни тоалетни в училищата. 1,5 млн. лв. е бюджетът за този проект и той ще бъде финансиран от общината.

70% от децата у нас отказват да посещават училищните тоалетни

70% от децата у нас отказват да посещават училищните тоалетни

Вследствие на това учениците могат да развият физиологични и психически проблеми

На второ място е проектът "Улица за всички". Той обхваща бул. "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен", ул. "Георги Раковски". На трето място е идеята за скейтпарк в Северния парк.

Другите проекти са за изграждане на площадка и кът за отдих, проект за реновиране на народно читалище "Васил Левски" в кв. "Подуене" и на шесто място - "Да изчистим града от найлони и пластмаса" - монтиране на автомати за връщане на пластмасови отпадъци, срещу които да се получава билет за градския транспорт.

Генчо Керезов съобщи, че има 3771 опита за невалидно гласуване, от тях около 1/3 са за измама и останалите над 2000 регистрации за невалидно гласуване е техническа грешка или връщане от страна на този, който е гласувал.

С 3 млн. лв. ремонтират тоалетните и слагат асансьори в 31 училища

С 3 млн. лв. ремонтират тоалетните и слагат асансьори в 31 училища

Парите са за сметка на предвидените разходи в централния бюджет за 2020

Според зам.-кмета Тодор Чобанов 25 хил. реални гласа е добър резултат за първа стъпка. Щастлив съм, че гражданството само избира конкретни проекти. Нужна ни е читалня в Борисовата градина, каза Чобанов и изтъкна, че гласовете за този проект са били само 300.

"Често вниманието ни е насочено към нови сгради, но трябва да обърнем внимание и към съществуващите сгради и тяхната поддръжка", каза той.

Целта не е само да изграждаме, но и да поддържаме в отлично състояние съществуващите по-стари сгради, каза той и изреди ремонтите, които общината е подела. Разширяваме 64-то основно училище във "Витоша", възстановяваме плувен басейн, 12 училища са в основен ремонт, разширяваме Немската езикова гимназия. Езиковите гимназии са средищни училища за цяла България, каза Чобанов.

Тодор Чобанов: Детските градини дали могат да отворят в понеделник?

Тодор Чобанов: Детските градини дали могат да отворят в понеделник?

Още не е ясно проектът за училищни автобуси от кога тръгва