Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Това заяви пред bTV президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Той посочи, че през 1990 г. сме имали за цел НАТО и ЕС и сме вървели към хоризонта. За съжаление обаче от влизането на страната ни в ЕС нямаме голяма цел.

Припомняме, при представянето на проектокабинета на ИТН Слави Трифонов обяви, че един от приоритетите ще бъде България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА.

Паси посочи, че Атлантическият клуб не е участвал в писането на програмата на проектокабинета на ИТН, но ако те имали сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това било област, в която атлантиците могат сериозно да ги подкрепят. Той напомни, че именно Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии у нас.

Относно критиките и подигравките към идеята Паси отбеляза: "Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери".

Проф. д-р Георги Желев: За да пратим астронавти, е нужна програма и политическа воля

Проф. д-р Георги Желев: За да пратим астронавти, е нужна програма и политическа воля

България е в предприсъединителен период за приемане в Европейската космическа агенция

По негови думи първата стъпка е България да влезе в Европейската космическа агенция.

"Така, както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, така както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космонавти за Европейската космическа агенция, защото не сме си платили таксата", коментира Паси.

Той заяви, че в момента с космоса стават интересни неща и отбеляза три големи състезания.

Първото било отново между САЩ и Русия за това кой първи ще заснеме игрален филм на МКС. Според него засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция по негови думи е спечелена от Ричард Брансън - кой първи ще изкара космическите туристи в орбита. Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск - единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре, се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала, обясни още Паси.

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, отбеляза той.

В Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

В Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в космоса

Има да се свърши много повече работа на Земята...