Социалисти се обявиха в защита на изключения кмет от БСП на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев. Костадин Паскалев, Боян Балев, Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Кирил Добрев, Петър Мутафчиев излизат с остра декларация срещу ръководството и в подкрепа на Георгиев.

"На 5 декември 2022 година станахме свидетели на поредната вътрешнопартийна репресия като този път потърпевш е кметът на район "Изгрев" в столицата доктор Делян Георгиев. Бързината, с която новината за неговото изключване беше разпространена от сайта на БСП, доказва по недвусмислен начин, че зад решението в район "Изгрев" стои председателя на партията Корнелия Нинова", пишат червените. Според тях от 2020 година насам лично председателят на партията и най-тясното й обкръжение се сещат за местната власт в България, когато трябва да атакуват кметове, издигнати от БСП. Тяхната главна вина е, че имат много висок обществен авторитет, какъвто Корнелия Нинова няма, и победи срещу ГЕРБ и другите опоненти на БСП, каквито действащия председател на партията също няма, според възмутените социалисти.

Изключиха от БСП кмета на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Изключиха от БСП кмета на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Той вижда връзка с позицията си срещу връщането на хартиената бюлетина

"По-малко от година остава до следващите местни избори и тясното партийно ръководство с нова сила подема войната срещу представителите на БСП в местната власт, на които за шестте месеца участие в управлението в четворната коалиция същото тясно ръководство не се сети с нищо да помогне. Позициите на БСП в местната власт останаха последните все още незасегнати от поредните катастрофални изборни провали на настоящото партийно ръководство, което очевидно по отношение на традиционните избиратели на БСП не се ползва с никакво доверие", пишат още левите. За тях много лош знак вътре в партията е, че се атакуват хора, доказали на избори своя висок обществен авторитет, получили много широка подкрепа сред традиционните избиратели на БСП, както и сред граждани с други политически възгледи. В същото време тясното партийно ръководство 4 поредни изборни кампании толерира водачи на листи, които получават срамно ниски резултати и очевидно носят тежки негативи на партията, критикуват социалистите.

"Дори хора, които не вярват в конспиративни теории, все повече остават с впечатлението, че целта на оставането на Корнелия Нинова начело на БСП е окончателното ликвидиране на партията като влиятелен политически фактор и зануляването и дори в местната власт след като на национално ниво беше сведена до позицията на пета политическа сила без никаква възможност да влияе съществено върху политическия процес в страната", пишат още те в позицията си. Те казват, че структурите на БСП влизат в последната година преди редовните местни избори без да са получили дори един лев субсидия от Националния съвет. "Самият Национален съвет отново спря да заседава сякаш пандемията не е преминала. В навечерието на очертаващата се тежка изборна година все още няма действащ национален предизборен щаб. Липсва какъвто и да е диалог с местните структури по повод предстоящия местен вот.

Върнете се под крилото на БСП, зове Нинова бивши червени гласове

Върнете се под крилото на БСП, зове Нинова бивши червени гласове

Конгресът на БСП остава февруари месец

Вместо да помага на нашите представители в местната власт и на общинските партийни организации, които с нулеви ресурси изнесоха 4 кампании за 2 години, тясното партийно ръководство полага усилия допълнително да минимизира шансовете им за успех на вота догодина, включително и с връщането на хартиената бюлетина", жалват се червените.

Крайно време е войната на Корнелия Нинова и тясното и обкръжение вътре в БСП и срещу БСП да спре, настояват поддръжниците на Делян Георгиев.

Настояваме за незабавна отмяна на решението за наказание на доктор Делян Георгиев и спешно свикване на заседание на Националния съвет на БСП, което да приеме план за предизборна подготовка на БСП за предстоящите местни избори, да вземе решение за финансово подпомагане на общинските, градските и районните партийни организации, пишат още те и призовават тясното партийно ръководство да сложи край на войната вътре в партията, която води от 2020 година насам.

Не на последно място призоваваме това ръководство да се оттегли и да даде възможност на други хора да консолидират партията, която Корнелия Нинова успя единствено дълбоко да раздели, искат още червените активисти.