Таванът на пенсиите постепенно да отпадне, а през втората година майчинството да е равно на минималната заплата - това са две от идеите, за които ще настоява социалният министър Георги Гьоков, съобщи bTV.

Сега таванът на пенсията е 1500 лева. Социалният министър ще настоява тази сума отново да се обвърже с размера на максималния осигурителен доход, както беше преди години. Това означава, че когато доходът расте, автоматично ще расте и максималната пенсия.

Идеята е в бъдеще таванът постепенно да отпадне и всеки пенсионер да получава реалната сума спрямо осигурителния си принос.

Гьоков: На никой пенсионер не е излишна добавката за ваксинация

Гьоков: На никой пенсионер не е излишна добавката за ваксинация

Над 50% от пенсионерите у нас са на минимална пенсия

"Основното предизвикателство е в това дали правителството ще събере кураж да увеличи максималния осигурителен доход толкова, колкото трябваше той да бъде увеличен още през миналата година и дали административно ще увеличи минималните осигурителни доходи. На всички трябва да ни е ясно, че ако това не се случи - няма как да има увеличение на пенсиите, тъй като в крайна сметка пенсиите се плащат от осигуровките на работещите днес", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

В момента около 34 хил. пенсионери получават пенсия, ограничена до тавана. На минимална пенсия са малко над 1 млн. възрастни хора.

Пенсионерите да получат служебно преизчислението на пенсиите си, иска Диана Ковачева

Пенсионерите да получат служебно преизчислението на пенсиите си, иска Диана Ковачева

Да не се редят на опашки в НОИ