Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за Българската народна банка. Вносител е Министерски съвет, а докладът на парламентарната комисия бе представен от Йордан Цонев.

В залата присъства и управителят на БНБ Димитър Радев, който и миналия път защити законопроекта и дори предупреди депутатите, че ако законодателството не се придвижи бързо, ще бъде застрашен пътя на страната към Еврозоната, като на този етап референтна остава датата 1 януари 2025 г.

Най-активи в дебатите против приемането очаквано беше опозицията, като сериозно парламентарно време беше отделено на процедурни забележки, заяждания и подхвърляния между трибуната и пленарна зала. Въпреки призивите на председателстващата заседанието Росица Кирова постепенно дискусията се превърна в спор между ПП-ДБ и депутатите от "Възраждане" за и против ползите от влизането ни в еврозоната. Костадинов отново повтори, че България ще загуби суверенитета си, когато влезе в еврозоната. По думите му българският представител в ЕЦБ най-много да масажира някого и да носи кафета.

Депутатите приеха и Закона за БНБ на първо четене

Депутатите приеха и Закона за БНБ на първо четене

"За" бяха 130 от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС

Явор Божанков от ПП-ДБ каза, че очаква, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов "пръв ще се нареди на опашка за заплата в евро". Мартин Димитров от ПП-ДБ се обърна към депутатите от "Възраждане", че проблемът им не е еврото, а Европейския съюз. Кирова наложи забележка на Костадинов, който репликираше на Мартин Димитров от място. Той няколко пъти го нарече "тъпак" и "лъжец".

Тошко Йорданов пък върна часовника назад и за натърти, че в БНБ като подуправител е изпратен Андрей Гюров от ПП-ДБ, а не "далеч по-компетентния кандидат" издигнат от партията на Слави Трифонов - Любомир Каримански.

С приетите на второ четене промени се урежда статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на Българската народна банка.

С приетите на второ четене текстове се преодоляват правните несъответствия, отчетени в докладите на Европейската централна банка и Европейската комисия по отношение на правната уредба на паричната политика, събирането на статистически данни, управлението на международните валутни резерви, платежните системи, емитирането на банкноти, изборът на независими одитори, финансовото отчитане, политиката по определяне на валутния курс, международното сътрудничество и други. Изцяло новият закон за БНБ трябва да замени сега действащия при влизането на България в еврозоната.

С нов закон правителството готви БНБ за Еврозоната

С нов закон правителството готви БНБ за Еврозоната

Той цели правната интеграция на БНБ с ЕЦБ