Еднолично управление и прекъсната комуникация са грешките, заради които Лютви Местан бе „коледно” изключен от ДПС.

Такава оценка на „драмата” в движението постави евродепутатът и лидер на младежката организация Илхан Кючюк в ефира на Нова телевизия.
Кючюк разкри от личен опит, че на Местан му е липсала комуникацията вътре в структурите и се характеризирал с вземането на еднолични решения в Централното оперативно бюро на партията.

„На заседание на ЦОБ г-н Доган влизаше и свеждаше дневния ред. След това следваше резонния въпрос – „колеги, имате ли предложения?”. После имаше дискусия и чак накрая г-н Доган си позволяваше да направи обща оценка. Точно обратното се случваше при Местан – влизаше, в продължение на 20-30 минути имаше конкретен монолог по дадена тема и след това заседанието се закриваше”, даде и пример за думите си евродепутатът. 

Лидерът на младежите на ДПС също потвърди, че „столът” на Местан е бил разклатен още на миналогодишния коледен купон при Ахмед Доган
Имаше забележка и аз присъствах на самото събитие. Преди една година от почетния председател бе направена такава забележка”, отбеляза Кючюк. 

За това какво ще е бъдещето на партията евродепутатът е убеден – „ДПС продължава своето развитие като национално отговорна политическа сила; като партия, която се развива на европейско ниво; като партия, която продължава да развива своята политическа мисъл”.