Все още текат събранията на структурите на ГЕРБ в София, които трябва да номинират кандидатите не само за кмет на София, но и за районни кметове и за общински съветници.

Когато номинациите бъдат направени, ще ги обсъдим на заседание на Изпълнителната комисия и ще бъдат оповестени публично. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти относно предстоящите местни избори. Преди това тя получи златен медал от КНСБ за ползотворната съвместна работа.

На въпрос за издигането на проф. Вили Лилков за кандидат-кмет, Фандъкова уточни че го познава от много години и много го уважава. Работила съм с него в качеството му на общински съветник, защитавали сме каузи, споделям неговите политически виждания, така че мога да кажа само добри неща, каза Фандъкова.

Фандъкова не сподели намеренията си за кариера след оттеглянето си от кметския пост, като уточни, че е съсредоточена в приключването на мандата си и оставянето на готови проекти, по които да продължи развитието на София.

КНСБ изпраща Фандъкова със златен медал, грамота и Библия

КНСБ изпраща Фандъкова със златен медал, грамота и Библия

Синдикалната организация доволна от работата си с кмета на София

Относно поредното пренареждане на жълтите павета в София, Фандъкова заяви, че Столична община не е платила нито една стотинка за предишното пренареждане на паветата и фирмата отлично знае, че няма да получи нито една стотинка, напротив - ще получи санкция, ако се забави.

"Потърсих и сформирах екип от най-добрите специалисти, за да могат да кажат каква е спецификата и какво може още да се направи, за да се гарантира по-качественото и здраво редене", обясни Фандъкова.

Тя посочи, че около 20 са големите обекти за реконструкция в София - по големи булеварди и по квартални улици. От днес започна изграждането на ул. "Народен герой" в кв. "Овча купел". Най-важните обекти за Фандъкова до края на мандата ѝ остават тези по разширението и изграждането на третия градски ринг - това е бул. "Филип Кутев", който в момента се ремонти усилено, и бул. "Тодор Каблешков".

Припомняме, от ПП/ДБ заедно със "Спаси София" обявиха номинацията си преди седмици - Васил Терзиев, един от основателите на "Телериг", срещу когото обаче се надигна вълна от недоволство, като наследник на фамилия с кариера в Държавна сигурност. Като алтернативна номинация бе обявен Вили Лилков от Инициативен комитет от граждани и интелектуалци, сред които привърженици от 90-те години на СДС и не малко активисти на ГЕРБ. Това поставя кандидатурата на Лилков като възможна такава, която да бъде евентуално подкрепена от партията на Бойко Борисов. 

От БСП също смятат да издигнат собствена кандидатура за кмет като до този момент спряганите имена са на Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и на Иван Таков, лидера на столичните социалисти. 

Профил на софийския кмет

Профил на софийския кмет

Местните избори ще бъдат доста по-нервни от обикновено, защото все още нямаме устойчив отговор на политическия си въпрос - кой, кои сили, кои идеологии ще управляват страната. Последните парламентарни избори и последвалата ги уродлива ротационна формула не дават решение, а само задълбочават проблема.