От синдикалната организация на КНСБ са доволни от изпълненото споразумение с кмета на София Йорданка Фандъкова в сферата социалния диалог и колективното договаряне в "Топлофикация София" ЕАД, ВиК услугите, мерки и социални услуги, насочени към конкретни общности, договорености в областта на образованието, здравеопазването, културата, градския транспорт.

"Няма как всички да сме в бяло, но общата ни оценка е положителна. Това, което успяхме да свършим през последните 4 години в сферата на образованието, на здравеопазването, на транспорта и на социалните дейности, има положителен ефект", изрази задоволството си Пламен Димитров. Прощалната церемония се проведе открито и пред журналисти.

Диалогът между КНСБ и Столична община е постоянен на всички нива и с ясни резултати за качество. Във всички сектори къде с голям успех, къде с по-малък успех, винаги синдикалната организация е имала диалог със Столична община. Димитров открои като най-тежък разговорът за това хем да се запазят кадрите в столичния транспорт, но и в това финансово състояние на дружествата, да се гарантира увеличението на заплатите на служителите. Това даде тласък за запазване на кадрите, за запълване на липсващите позиции и водачи в градския транспорт, но сега има и нови проблеми и глад за кадри, изтъкна президентът на КНСБ. 200 000 са свободните позиции в България за хора с различни квалификации и длъжности, но няма желаещи за тях. Основната причина е ниското заплащане.

За "Топлофикация София" Димитров добави, че е имало тежки разговори и проблеми, но сега картината изглежда по различен начин. Основният въпрос за собствеността и декапитализацията на "Топлофикация" остава.

Димитров отчете, че е подобрен и диалогът със Софийска вода. КНСБ очаква по-голямо увеличение на заплатите на служителите на Софийска вода.

В здравеопазването и образованието също се провели интензивни разговори със Столична община и са се постигнали и доста успехи. Образованието е с най-ясна и категорична положителна оценка, посочи Пламен Димитров. КНСБ имат добър диалог и със Столична библиотека, но има какво да се желае със заплащането и възстановяването на синдикални дружества.

КНСБ очаква до края на мандата на кмета на София Йорданка Фандъкова да бъде продължено възстановяването на синдикални организации в общинските културни институти.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители заяви, че трябва да бъде направен мост за приемственост във връзка с исканията на учителите. Такева благодари за диалога си с Фандъкова. В сферата на образованието бе направен много голям реверанс към българското учителство и към раждаемостта в учителските семейства. Синдикатът е доволен от специализираните прегледи за рак на гърдата и на простатната жлеза.

В столичната образователна система е най-добре развит предучилищния сектор и ремонтите на училищата, на детските градини и построяването на нови такива, изрази задоволство Янка Такева. По сведения на Синдиката на българските учители в 12 района в София няма проблем с обхвата на децата в детските градини. Голям проблем остава липсата на достатъчно помощник-възпитатели.

В столичния район "Изгрев" започва строителство на нова детска ясла

В столичния район "Изгрев" започва строителство на нова детска ясла

Ще се разшири и една детска градина

Янка Такева благодари и на Фандъкова за това, че българското столично образование е водещо и задава моделите за развитие на страната. В знак на признателност и уважение именно Такева връчи златния медал на Синдиката на българските учители, грамота и Библия на кмета на София с пожелание за здраве, късмет и щастие. Библия получи и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Йорданка Фандъкова благодари за доверието на синдикалната организация. Когато се сблъскваме със сериозни предизвикателства, сядаме на масата и търсим решения. Неведнъж намирахме работещи решения, за да се погрижим за хората, каза Фандъкова за работата си с КНСБ. Още с първия ден на Фандъкова с влизането и в Столична община, за нея било важно да отвори общината за диалог с неправителствени организации, с браншови организации и с КНСБ. Социалният диалог е ключов за Фандъкова в нейната работа като кмет.

"Последният мандат от 2019 г. досега не може да се сравни с никой друг. Това беше мандат, белязан от невиждани кризи. Три месеца от началото на мандата започна ковид кризата, градът беше затворен няколко месеца и се виждахме по-често онлайн. След ковид кризата започна повишението на цените на горивата, последствията от ковид кризата, икономически и финансови проблеми, но и войната в Украйна, която доведе до съществени предизвикателства. Започна инфлацията, политическата криза, невъзможност на политическите партии да направят стабилно правителство, а при слабата децентрализация общините са функция на държавната финансова политика", направи крачка ретроспекция Фандъкова на края на мандата си преди местните избори наесен.

Фандъкова открои, че все още няма бюджет в държавата и общините не могат да приемат бюджета си. Столична община може да предложи своя бюджет до три седмици след приемането на държавния бюджет. Тя обеща, че ще има увеличение на заплатите на артистите в общинските театри, но и на музикантите, работещи в културните институти. Средствата за галериите, библиотеките и музеите ще бъдат разделени с държавата.

В знак на благодарност за съвместната работа, КНСБ подари на Фандъкова и огромен букет от цветя.

Фандъкова: Красивите приказки не са достатъчни за кметския пост в София

Фандъкова: Красивите приказки не са достатъчни за кметския пост в София

Трябва да може да се работи и да се посрещат предизвикателствата