Патриотичният фронт (ПФ) трябва да излезе с обща кандидатура за президент. Това заяви в студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи съпредседателят на фронта и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той отбеляза, че е много рано да се говори за президентски кандидатури и разговорите тепърва предстояли.

Много хора можели да бъдат издигнати като кандидати, включително и историкът Божидар Димитров, коментира Каракачанов.

Относно информацията, че структурата на ВМРО в Русе го е номинирала за кандидат-президент, лидерът на партията заяви, че е нормално да има номинации и нищо не трябвало да се изключва.

Провокиран от поредния побой над възрастен човек, Красимир Каракачанов предложи 7 мерки за справяне с циганския терор над пенсионери.

Той е недоволен, че държавата не прави нищо, за да защити възрастните хора. Каракачанов констатира, че няма ненормални държави, а ненормални политици и липса на държавници, които не правят нищо, за да се справят с проблема с нападенията.

Красимир Каракачанов е недоволен, че непрекъснато се мислело за правата на престъпниците, но не и за правата на жертвите. Държавата не защитавала последните години от живота на човека, който иска да ги изживее бедно, но спокойно.

Каракачанов отново изброи мерките, които той предлага и направи разяснения за всяка една от тях. Той е категоричен, че липсата на пари не е оправдание, за да не се засили полицейското присъствие. Към граничните полицаи можели да се привлекат пенсионирани военни и полицаи на граждански договори. Така нямало да се налага да се командироват например служители от Видин на „Капитан Андреево”.

Второто предложение на Каракачанов е бивши служители от полицията и армията да бъдат ангажирани чрез програми за временна трудова заетост. Те щели да помагат за опазване на обществения ред, без да се превръщат в хранилка за съпартийци. Тези хора можели да бъдат определяни от областните дирекции на МВР, тъй като те си познавали контингента.

Относно доброволните отряди за подпомагане на полицията, Каракачанов смята, че трябва да има определени условия за подбора им. Трябвало да имат и чисто съдебно минало.

Във връзка с предложението за разширяване на неизбежната отбрана, Красимир Каракачанов коментира, че не става въпрос да се раздава оръжие на всеки. Той смята, че извършителите на такива престъпления – нападения над възрастни, трябвало да бъдат осъдени за 48 часа. Не можело да се позволява повече възрастните да се обричат на мизерия, като им се крадат последните 100 лева или бурканите от мазето.

Относно днешната среща с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, Каракачанов обясни, че при циганския етнос има бейби бум. Той предлага да се въведе двудетен семеен модел за получаване на детски. Семействата, които са с повече от две деца, да получават детски само ако са завършили средно образование. Така според патриота щели да се стимулират циганите да завършат поне средно образование.