ПП "Глас народен" се явява самостоятелно на изборите за Европейски парламент.

Водач на евролистата на партията ще бъде Венета Маджистрели, която беше в листата на партията и на предишните евроизбори, а втори - Ален Попович.

На пресконференция лидерът на партията Светльо Витков и общинският съветник в СОС Венцислав Мицов представиха двамата кандидати за представители на България в ЕП. В самото начало Витков подчерта, че на вота "Глас народен" изпраща преди всичко млади, образовани, успели, нормални и подготвени хора, а не партийни лидери или бюрократи.

Водачът в листата Венета Маджистрели е съветник по европейски въпроси в политическата формация на Витков. В кратка визитка за себе си тя посочи, че активно се занимава с управлението на малки и средни предприятия, както и с рамковата програма на ЕС "Хоризонт 2020", в частност комуникация и експлоатация по проектите на програмата.

По думите ѝ членството на България в ЕС е едно от най-сериозните постижения в модерната история на страната ни. В момента обаче ЕС е изправен пред огромни предизвикателства, посочи тя, визирайки икономическата криза от 2007 година, Брекзит, мигрантските потоци, тероризма, геополитическото напрежение от изток и запад. "Не толкова беше подложена под съмнение самата европейска идея, колкото пътя, който трябва да извървим за решаването на тези проблеми", обясни водачът в листата.

Маджистрели сподели, че нейните приоритети и възгледи са малко, но постижими, както и че има експертиза в тези сфери. Тя се обяви за изсветляване на законодателния процес в ЕС, за законодателна инициатива на ЕП, както и за повече работа към синхронизиране на антикорупционните мерки на държавите членки в съюза.

Според нея новият парламент със сигурност ще бъде по-фрагментиран. Затова и "Глас народен" водят разговори с партията на Луиджи Ди Майо "5 звезди". Двете партии имали много общи виждания, а България и Италия - доста общи точки като това, че държавите са външна граница на ЕС.

В заключение водачът на листата обясни, че се обявява за затварянето на сградата на ЕП в Страсбург. По този начин щели да се спестяват 200 милиона евро годишно.
Маджистрели също така сподели, че ако бъде избрана, ще дарява част от заплатата си като евродепутат за ин витро процедури в България.

За news.bg Маджистрели коментира промените в Изборния кодекс и преференция вот. По думите ѝ изборите за ЕП са най-мажоритарните избори след президентските, а промените на управляващите представляват абсолютно погазване както на демократичните принципи, така и на възприетите от Венецианската конвенция такива.
"Това е чисто политическа поръчка за една застраховка за водещите листите", допълни тя.

Витков се отказа от Реформаторския блок

Витков се отказа от Реформаторския блок

Глас Народен не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница

Вторият в листата - Ален Попович - посочи, че е част от партията на Витков от самото начало. По думите му той е ангажиран с дигитализирането на процесите в политиката и дигитален маркетинг.

С оглед на компетенциите си той се обяви за повишаване на дигиталната грамотност в обществото, както и за повече внимание в сферата на защитата на личните данни и иновациите.

"Все повече големи технологични компании избират България като център за отваряне на своите локални офиси в ЕС, защото даваме добра среда. Време вече насочим вниманието си и да привличаме все повече технологични компании. Имаме потенциала, имаме и човешкия ресурс, така че България да бъде едно място в ЕС, в което да се централизират тези процеси и да сме една страна отворена към иновациите и страната, създаваща иновациите", посочи той.

На въпрос за news.bg Попович коментира, че "Глас народен" е една от първите политически партии, която повдига въпроса за електронното гласуване. "Както във всяко едно внедряване на нови технологии имаме една липса на дигитална грамотност от избирателите. Прекалено много се говори за това как ще се направят електронни избори, как ще се направи електронното гласуване, какви ще са проблемите около защитаването на информацията, а не за хората", заяви той, като допълни, че машинното гласуване няма да подобри изборните процеси, защото не ги дигитализира.

Председателят на партията Светльо Витков в заключение обясни, че партията е решила да даде различен от статуквото избор на гражданите. И двамата показали, че са почтени, честни и доказали се. "Имаме достойни кандидати и за това се явяваме сами", допълни Витков.

Светльо Витков няма да се коалира - СДС и бой не могат да спретнат

Светльо Витков няма да се коалира - СДС и бой не могат да спретнат

Единственото, което може да стане в СДС - химна да го сменят от "45 години стигат" на "Боят настана"

За news.bg Витков коментира дали партията е водила преговори с други политически сили за общо явяване на евровота. По думите му други формации са имали желанието да преговарят с "Глас народен".

Витков: "Ние научихме скоро своя урок, естествено по най-тежкия начин, и на тези избори ще се явим сами, както предполагам и на следващите, които са за местна власт. Те са малко по-различни избори. Дали сме право на всяка една структура ако реши, че има достатъчно сила и общи политики и принципи с други организации на местно ниво, без, разбира се ГЕРБ, БСП и ДПС, да участват заедно. Но това се случва с разрешението на ръководството на партията."

Все пак лидерът обясни, че имало и други политически формации, които са искали да бъдат подкрепени от "Глас народен", но партията имала достатъчно силни кандидатури, така че да се яви сама.

Витков акцентира върху това, че хората в управлението на местно и държавно ниво не трябва да се застояват повече от 2 мандата, защото се сраствали с управлението и ставали част от статуквото. Той даде пример с положението в Столична община - нещо, което не се виждало отвън.

Витков и Мицов: Ако десните не се обединим, дебилите сме 8%

Витков и Мицов: Ако десните не се обединим, дебилите сме 8%

Десницата има само един проблем - самата десница

На въпрос защо в България не може да се случи това "силно дясно обединение" Витков отсече:
"В България нищо силно не може да се получи, нито като обединение, нито в дясно, нито в ляво, нито извънземно. Има 2 неща. Първо, със стари курви нов бардак не се прави, най-брутално казано. Второ, егото на повечето лидери е такова, че когато усетят самодостатъчност, те се капсулират."
Според него в България трябва повече политическа хигиена. Обединение можело да има само тогава, когато всичките онези, които са участвали в управлението в една или друга форма, отстъпят и се включат нови, чисти хора.