Министърът на отбраната Тодор Тагарев даде обяснение за думите си, че случаи с мобилизиране на сапьорски екипи, подобни на този с падналия край Тюленово дрон, се случват "всяка седмица или по няколко пъти седмично". Припомняме, че думите му предизвикаха остра реакция от народните представители в първия работен ден от седмицата - както от управляващите, така и от опозицията.

"От един случай не можем, естествено, да съдим за тенденция. Трябва да имате предвид, че в извънработно време поддържаме готовност за реакция от 4 часа. (...) Цитирайте точно, аз казах, че на практика всяка седмица това се случва - извеждане на тези мобилни екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Не говорим за дронове, не говорим за Черно море. Дори поисках справка - за първите 7 месеца на тази година екипи са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаси от различен вид, излизали са 161 военнослужещи и 68 единици техника", уточни на въпрос на News.bg Тагарев. Той бе изслушан от депутатите от ресорната военна комисия в НС по казуса с разбития дрон.

Все още се прави анализ откъде идва въпросният безпилотен летателен апарат и дали е паднал на българска територия или се е разбил в морето, като след това е бил донесен до брега от морските течения. Но по предварителни оценки, посочи министърът, може би въпросният дрон се е разбил преди около 2 седмици.

Борисов загатна, че ще ротира и министри, не само премиери

Борисов загатна, че ще ротира и министри, не само премиери

Когато министър Тагарев излиза пред медии, трябвало да бъде подготвен

По време на изслушването си в зала Тагарев по същество преповтори казаното и пред медиите, макар и по-обстойно. Уточни - екипът на място решил да не отделя боеприпасът от летателния апарат.

"Което смятам, че е било правилното решение. Затова разполагаме само с останки, които ще изследваме. Той може да идва и от едната, и от другата страна (и Русия, и Украйна - бел.ред.)", каза пред народните представители Тагарев.

Подобни рискове не може да бъдат управлявани, категоричен е той. "Това е война", отсече министърът.

По отношение на сниманите от телевизионните екипи кадри на човек с потник, залитащ и падащ в морето и пушещ цигара, докато обезврежда дрона, Тагарев подчерта - важното в крайна сметка е, че екипът си е свършил работата.

"Не съм гледал телевизия през деня, показаха ми една снимка на човек по потник... В крайна сметка, ако е спазил всички инструкция за безопасност, дали е бил по потник или с униформа - най-важното е, че са си свършили професионално работата", отговори шефът на военното ведомство на въпрос на Младен Маринов от ГЕРБ по темата.

Депутатите се разтревожиха от останките от дрон край Тюленово

Депутатите се разтревожиха от останките от дрон край Тюленово

Делян Пеевски призова за спешно свикване на Комисия по отбрана в Народното събрание

За пореден път искаме вашата оставка, вие сте опасен за националната сигурност, остър бе спрямо Тагарев Борислав Гуцанов от БСП.

"Какво значи работно време, време за реакция от 4 часа? Това е убийствено за имиджа на българската армия и за вас като човек, стоящ начело", заяви народният представител.

Призив за оставка отправиха и от "Възраждане".