Екип от експерти по взривове от Българската армия вече работят по обезвреждането на падналия дрон край село Тюленово, намиращо се на северното Черноморие. Сапьорите са започнали работа малко след 6.00 часа тази сутрин. Това заяви военният министър Тодор Тагарев, който заедно с премиера Николай Денков и директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски инспектираха лаборатория във военната болница, която има задача да забърза излизането на резултатите на тестовете за наркотици, взимани от КАТ. 

"Такъв тип събития са ежеседмични, дори и по няколко пъти на седмица. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които да обезвреждат боеприпаси. Случаят е точно такъв, а защо не сме действали през нощта? Защото няма смисъл да действаме през нощта, защото това само ще доведе до риск на екипа", каза Тагарев.

На кадри, снимани тази сутрин от първите телевизионни екипи на място, е видно, че дронът е носил боеприпас. Това потвърди и след консултация с подчинените си на въпрос на News.bg и шефът на военното ведомство.

Отломки от дрон изплуваха на Тюленово

Отломки от дрон изплуваха на Тюленово

Гражданин твърди, че по частите има активни елементи

Тепърва ще се изяснява какъв е дронът - руски или украински, но със сигурност се касае за въоръжение, използвано във войната в Украйна, категоричен бе още той.

Войната в Украйна носи рискове за националната сигурност, категоричен бе Тагарев. "И в Румъния вече бяха намерени останки от военни дронове, не знам защо си мислим, че тази война ще ни заобиколи".

Началникът на военното министерство коментира и темата, широко обсъждана в парламента предишната седмица - новият пакет военна помощ, която България ще даде на Украйна и по-точно идеята да дарим дефектни боеприпаси, които да се ползват от Киев за резервни части. 

"Да, проучва се тази възможност. Но със сигурност не става дума за даряване на ракетни комплекси".

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

България тайно произвежда снаряди за Украйна на стойност 400 млн. долара?

Мунициите са платени от американска фирма, сделката е от времето на служебния кабинет

Въпросният разбил се дрон не е бил регистриран от българските ПВО системи. "Това са трудни обекти за стандартните ПВО системи, защото говорим за летателни обекти с много малка площ и вероятно на много ниска височина. Не ми е докладвано нашата система за ПВО да го е регистрирала", добави министър Тагарев.

Темата коментира и премиерът Денков. По думите му той би свикал съветът за сигурност към Министерски съвет само ако се окаже, че дронът е паднал директно на българска територия, но ако експертите заключат, че той се е разбил в морето далеч от българския бряг, то няма нужда от такива действия.

"Президентът Радев е в Ню Йорк, не сме водили никакви разговори по въпроса", добави той по темата дали е водил диалог с държавния глава Румен Радев за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност.