Архивите на бившата Държавна сигурност не са унищожени. Те се пазят в тайно хранилище в България. Това заяви пред Би Ти Ви генерал Атанас Семерджиев.

По думите му архивът не е унищожен, а само преструктуриран и в момента се пази във въпросното тайно хранилище.

На въпрос дали е вярно, че документите са били филмирани, генерал Семерджиев отговори, че  това е абсолютната истина. Той поясни, че през 1992 година в хранилището на МВР всички тези документи, заради които той е бил съден, че ги е унищожил,  са били намерени. В дъното на процеса срещу мен стои Серафим Стойков, допълни ген. Семерджиев.

„Държа добре да изясня, че действахме при определени обстоятелства. Огорчен съм заради това, че съдебният състав, който гледаше делото ми, не обърна внимание на тогавашната ситуация.

Ако не бяха агресивните дейности на улицата, няма да споменавам политическите обекти на тази агресия, ако не съществуваше опасност  у нас да се случи това, което се случи в бившата ГДР никога не бихме се заели да филмираме досиетата или да предприемаме други методи за запазване на архива", уточни ген. Семерджиев.

На въпрос защо се е правило всичко това и каква е била целта на съхранението на досиетата, той отговори, че се е правило в случай, че граждани( определени агресивни кръгове) нахлуят в архива и заграбят досиетата.

По думите му, резервният фонд, в който се съхраняват досиетата е тайна и досега. За него обаче знае сегашният министър на вътрешните работи, „ знаеха министрите преди мене, знаят го и тези след мен", уточни генералът.

На въпрос какви документи има там, той отговори,ч е това не е, а и не е била негова работа по онова време, защото само шефовете на служби са решавали какво да се прави с тези документи и само те са знаели какво има в тях.

„На всеки 3 месеца и в края на годината се правеха специални проверки на архивните материали.", поясни Семерджиев.

Попитан дали тогавашното управление на СДС е знаело за това преструктуриране на архива и пренасянето му в тайно хранилище, генералът отговори положително. Ние информирахме коалиционния съвет на СДС и Стефан Гайтанджиев, макар че Жельо Желев още отрича този факт.  1999 година в моя кабинет бяха Гайтанджиев, Баталов и още 2-3 души от ръководството на СДС, пред които поставихме този въпрос", уточни генералът.

Той не даде ясен отговор на въпроса дали в преструктурирания архив има лични дела на агенти или не, защото това не е била негова работа.

Попитан защо се е самоубил Стоян Савов, генералът отговори, че в последните му предсмъртни писма, писани минути преди да сложи край на живота си, има ясен отговор за това.

Той беше един достоен човек, но за съжаление с него се държаха недостойно", подчерта генерал Атанас Семерджиев.

Междувременно стана ясно, че левицата е поискала парламентът да обсъди тази седмица на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, в Закона за местните данъци и такси и в Закона за пътищата.

В проектопрограмата е и второто четене на законопроекта за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, както и ратификации на международни документи, по които България е страна, предаде БТА.