Министрите от третия кабинет "Борисов" отмениха решение, взето по време на първия кабинет "Борисов", което се отнася за изграждане на АЕЦ "Белене", стана ясно след днешното заседание на МС.

Това стана след като на 7 юни 2018 г. депутатите от 44-то народно събрание решиха да възобновят действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене". Условието е това да стане съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество.

На днешното правителствено заседание министрите отмениха Решение №250 от 2012 г. за отмяна на Решение №259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект "Ядрена централа на площадка "Белене" като обект с национално значение и на Решение №260 на Министерския съвет от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене".

Министрите от кабинета възложиха на енергийния министър да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор.

Определянето на пазарен принцип означава, че няма да има договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

За евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" няма да бъде предоставяна държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

От енергийното ведомство трябва да разработят процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложат възможности за структурирането на проекта в срок до 31 октомври 2018 г. Енергийният министър трябва периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а днес министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стана общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

На 7 юни 2018 г. депутатите от 44-то народно събрание решиха да възобновят действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене".