Бойко Борисов едва ли ще е кандидат на ГЕРБ за президент. Това би било самоубийствено за него, което политическият му нюх му подсказва, заяви пред БНР политологът проф. Тодор Танев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Припомняме, Тодор Танев бе министър на образованието във втория кабинет "Борисов".

Тодор Танев препоръча да свикваме с гей парада

Тодор Танев препоръча да свикваме с гей парада

Но да видим защо това се прави в градовете

По думите му мотивите на различните партии за издигане на кандидат-президент са различни - един е мотивът на ГЕРБ, друг е на ДПС. "Интересното ще е кой ще е кандидатът на ДПС", заяви той. 

Според него това, че всички искат да имат свой кандидат за държавен глава е някакъв вид компенсация за това, че в два парламента не успяха да съставят правителство. "Това поведение на политическата класа засяга всички - въпросът не е решен и за политиците, и за избирателите. Затова предполагам, че активността на вота няма да е изненадващо ниска", обясни Танев.

"Нова политическа формация на бившите служебни министри Петков и Василев няма да успее да обхване цялата територия на вакуум на политическо съдържание, който съществуваше в 45-ото и 46-ото Народно събрание".

Той прогнозира, че най-потърпевша от появата на новата политическа формация на двамата бивши служебни министри Асен Василев и Кирил Петков "Продължаваме промяната" ще е коалицията "Демократична България".

"Предполагаемо е, че електоратът на ДБ ще се насочи по културни причини към новата формация. ПП е модерна и доста градска във всичко, което излъчва като послание", обясни Тодор Танев.

Според него по-разумно би било ДБ да не излъчват свой кандидат за президент. По думите му шансовете им не са големи.

Томов сигурен, че ще е атракцията на президентските избори

Томов сигурен, че ще е атракцията на президентските избори

Той вижда големи шансове за победа

"Не ми се вярва, че сплотеността в коалицията е висока. Който би взел участие в изборите за президент, ще трябва да жертва себе си за честта на полка. Не мисля, че си струва това. Не е срамно да нямаш собствен кандидат, да не произвеждаш жертви", допълни Танев.

На 14 ноември в България ще има избори 2 в 1 - за президент и за парламент. В страната ни за трети път тази година ще се проведат парламентарни избори след като и БСП върна мандата, което е прецедент за толкова кратък срок.

Към момента президентът Румен Радев е заявил желанието си да се кандидатира за втори мандат в двойка с вицепрезидента Илияна Йотова. Те са подкрепени от БСП, АБВ и новата формация на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков "Продължаваме промяната". От ДПС и от ГЕРБ твърдят, че ще имат свои кандидати, но не към момента не са обявени.

Инициативен комитет издига кандидатурата на председателя на "Русофили" за надпреварата за президент. Волен Сидеров също се включи в предизборното състезание.