Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите. Самата Конституция е предвидила да има здравословно напрежение между институциите. По този начин те се контролират.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви обаче в студиото на Нова телевизия, че когато критиката се превърне в повсеместна, трудно може да се извлече някакво рационално зърно". Така в контекста Дончев отхвърли критиките към правителството, отправени от президента Румен Радев в последните няколко дни.

Напрежението между държавния глава и премиера отново нарасна след интервюто на Румен Радев по БиТиВи от сряда, като още същия ден Бойко Борисов му отговори с определението двуличен човек.

Томислав Дончев заяви обаче, че не може да се отнема правото на премиера Борисов да бъде емоционален.

"Трудно е да се направи адекватен политически прочит на всички анонси, но мога да извлека две неща - едното е тоталната политическа ненавист по отношение на правителството, което е вид позиция, дори да не я приемам. Втората е скрито желание президентът да бъде конструктор на нещо като нова Тройна коалиция. Това усетих", коментира още Томислав Дончев. Той обаче допълни, че не трябва да се флиртува с хейта или омразата, тъй като особено в политиката това е опасна технология в дългосрочен план.

"Защо отнемате правото на премиера да бъде емоционален? В политиката има и страсти, и емоции. Не можем да отнемаме правото на един политик да бъде емоционален", каза още Томислав Дончев.

По въпроса за анонсираната инициатива на Румен Радев за промяна на Конституцията, Томислав Дончев посочи, че една промяна на Основния закон не е въпрос само на юридическа технология.

"Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, посочи вицепремиерът, според когото в този дебат трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак след това да се стигне до политическите сили.

Не толкова дълго време обаче за дебат е нужно според Томислав Дончев за промяната с надзорника на главния прокурор, каквато промяна предложи правителството.

Има решение на Министерски съвет, ще има дебат и в Народното събрание, посочи Дончев. Той не се нае да се ангажира с коментар дали има парламентарна мощ, която да доведе докрай приемането на предложението на правителството. Ние сме с отворени очи и уши за всяко конструктивно предложение, увери Томислав Дончев.

На въпрос дали не би било по-добре контролиращият главния прокурор да се избира от системата за случайно разпределение , както в съда, Томислав Дончев отговори с въпрос каква би била гаранцията за професионалните и морални качества на избрания. Според него с предложението за надзорника има квалифициран избор от ВСС, което вече е гаранция.

Томислав Дончев коментира и темата със забрана за коледни тържества на държавната администрация. Според него това е едно добро предупреждение, тъй като не стои добре в очите на хората да се харчи публичен ресурс, а те да виждат празнуващи висши държавни служители. Основен мотив обаче за тази забрана е спестяването на пари, обясни Дончев.

Той коментира и снимката от миналата година на заспала в дискотека министърка с така: Да заспиш в дискотека е неотменимо гражданско право, но ако си висш държавен служител правата са ограничени.