Продължаващият мониторинг в областта на правосъдието и вътрешните работи е едно от най-хубавите неща, тъй като това ще е стимул за по-бърз напредък.

Това каза еврокомисарят Меглена Кунева, цитирана от БНР, по повод на обявения днес мониторингов доклад за правосъдието и вътрешните работи.

По думите й, добрата новина е, че няма предпазна клауза.

Кунева подчерта, че в доклада се съдържа един много силен призив от страна на комисията: "Направете го, можете го, събудете се! Не очаквайте, че някой друг ще свърши вашата работа."

Това, според Кунева, е промяна в тона на комисията, тъй като ако тя не вярва в желанието на българските граждани и не вярва във възможностите на българската администрация, е нямало да вложи тази тенденция.

По думите на Кунева, в доклада самата комисия предлага изход от ситуацията в България: силен граждански натиск, отчетност и прозрачност.

"Единствено това може да гарантира, че няма да се върнем назад", допълни Меглена Кунева.

Тя обясни, че следващите два месеца ще бъдат изключително важни и реално те ще покажат резултата от усилията до този момент.

"Следващите месеци трябва да гарантират прозрачността и отчетността на усвояването на еврофноодовете", предупреди Меглена Кунева.

"ЕК ще следи изключително стриктно къде отиват парите и дали те стигат до тези, за които се предназначени", посочи още тя и открои като най-важен проблема с корупцията.