124 политически партии подадоха в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2021 г., като спазиха изискванията за представянето им и предвидения в Закона за политическите партии (ЗПП) срок - 31 март.

Не са подали годишни финансови отчети три партии: ПП "Движение за европейска интеграция", ПП "Зелен съюз" и ПП "Чиста, единна и суверенна татковина".

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че една от неподалите отчети партии ПП "Движение за европейска интеграция" прави това нарушение за трета поредна година.

Съгласно ЗПП, ще бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

Сметната палата публикува:

- Списък на политическите партии, чиито годишни финансови отчети за 2021 г. са представени в Сметната палата в законовия срок и отговарят на изискванията за форма, съдържание и начин на представяне на отчета съгласно чл. 34 от Закона за политическите партии;

- Списък на политическите партии, непредставили в Сметната палата годишните си финансови отчети за 2021 г. съгласно изискванията на чл. 34 от Закона за политическите партии.

Публикуван е и списък на партиите, които са получили държавна субсидия през 2021 година, съгласно чл. 34, ал. 6 от ЗПП.