Трима депутати напуснаха партия „Атака" и парламентарната група на националистите. Това обявиха самите те на брифинг в парламента. Народните избраници, които напускат Волен Сидеров, са Валентин Николов, Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев.

Валентин Николов в момента е шеф на антикорупционната комисия към НС. Около удължаването на мандата му, искано от "Атака", в Народното събрание се разгоря истински скандал.

Аз повече не мога да участвам в такива сценарии, защото доколкото разбирам те ще продължат и занапред
В. Николов

Депутатите категорично се разграничиха от действията на националистите от последните седмици.

Валентин Николов обясни, че са недопустими акциите на „Атака", на които обществото стана свидетел на Великден, случая с Атонския манастир, станалото в Батак и скандала с посланика на САЩ.

Върхът на сладоледа беше ескалацията в центъра на София с турската джамия, подчерта той. Депутатите признаха, че дълго време са обмисляли решението да напуснат „Атака".

С това напускане Парламентарната група на Атака става 17 души, като все още няма заплаха от разпускането й, защото  за да се стигне до там ПГ трябва да остане с 9 души.

Много ни е трудно, но не можем с колегите да търпим подобни действия, заяви Валентин Николов. Той обясни, че е от Добрич и е свикнал да живее сред хора, които изповядват мюсюлманската религия. В никакъв случай не мога да се съглася, че всички те са екстремисти, ислямисти и да ги нападаме по този грозен начин, допълни още Николов.

Стана ясно, че тримата не били уведомени за петъчния митинг, но дори и да били поканени, нямало да участват. Ние се разграничаваме от всичко, което се случи до момента, подчерта депутатът. Има цивилизовани начини да изразим своите идеи, категоричен е Валентин Николов.

Действията от страна на лидера на Атака Волен Сидеров и неговите поддръжници от петък според напусналите не са полезни за България. Аз повече не мога да участвам в такива сценарии, защото доколкото разбирам те ще продължат и занапред, каза още Николов.

Той изтъкна, че тримата напуснали правят това с пълното съзнание, че ще бъдат заляти с помия - „защото познаваме стила на нашето ръководство".

Тримата обаче не се притесняват от ответния удар на ръководството и се заканиха: "Няма да стоим със скръстени ръце".
Чашата преля, категоричен бе Николов. Не може в европейска държава по този начин да се постъпва, с подобни хулигански прояви и да се заклеймяват всички като терористи, подчерта депутатът.

Това, което се случи през последните седмици категорично води до един резултат, а именно до лумпенизация на национализма като идея, посочи от своя страна и Кирил Гумнеров. Това е нещо, в което ние не сме съгласни да участваме, допълни той.
Ние не сме съгласни, когато се каже националист, патриот да се счита за идиот, лумпен, който ходи и се бие с всички останали, а не човек, който защитава националната кауза, смята още Гумнеров.

Напусналите се обявяват категорично против това Атака да си вдига рейтинга за сметка на етническата карта. Действията на Атака през последните седмици укрепват категорично позициите на ДПС и Ахмед Доган, смята той.

В момента, в който ДПС беше на път чрез Касим Дал да бъде разцепено, тези акции, излизайки на преден план, фактически успяват да накарат мюсюлманите категорично да се обединят около сега действащото ръководство на ДПС, подчерта Гумнеров.

Според него акциите на Атака имат и друга цел - да "извиват ръцете" на правителството.Той припомни, че след петъчния инцидент край Джамията от Атака са поискали оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов,а дни по-късно националистите омекнали в позицията си по този въпрос.

Огнян Пейчев пък обясни, че от първи клас учат заедно с Волен Сидеров. Явно не съм го познавал добре, подчерта той. И Пейчев категорично се разграничи от последните действия на националистите. Аз съм приел европейските ценности, моят морал, моята същност не може да понесе да бъде взривен етническият мир в нашата родина, изтъкна Огнян Пейчев.

По повод записите на заповед за 150 000 евро, разписани от депутатите от Атака, за които се говори от доста време, тримата напуснали бяха лаконични. Компетентните органи в последствие ще се занимаят с този проблем, кратко коментира Валентин Николов.

Напусналите обещаха в зала да гласуват по съвест и в интерес на страната. Не очаквайте от нас да се вречем в любов на тази или онази партия, изтъкна Николов. Ще подкрепят всяко разумно и обосновано предложение, независимо дали идва от БСП, ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция или дори от Атака. Ще подкрепят всяко предложение, което е в интерес на България и българите.

Етническият мир е по-важен, останалото е суета, заяви на финала на пресконференцията Огнян Пейчев.