БНР преживява криза. Това констатира председателят на временната анкетна комисия по проблема със спирането на ефира на националното радио Тома Биков от ГЕРБ.

Днес се проведе първото заседание на комисията, на която бяха приети процедурните правила, по които тя ще работи. Биков предложи комисията да направи анализ на медийното законодателство и доколко то е предпоставка за случилото се. Иначе подчерта, че комисията няма да издава присъди и няма да прави разследване.

Прието бе правилото за стандартен кворум. Следващото заседание ще е в четвъртък .

Също така следващата седмица ще бъде изслушан главният прокурор Сотир Цацаров за разследването каква е причината за спирането на излъчването на БНР.

БНР ще обжалва глобите от СЕМ

БНР ще обжалва глобите от СЕМ

Медийният регулатор не излезе със становище за проектобюджетите на БНР и БНТ за 2020 г.

Припомняме, че Съветът за електронни медии е наложил на БНР санкции в размер на 7000 лева заради нарушаване на индивидуалната лицензия и 20 000 лева за нарушаване на принципа за гарантиране правото на информация.

След това от БНР заявиха, че ще обжалват глобите. 

Причината на скандала между СЕМ и БНР е напрежението в колектива, след отстраняването от ресора й и после връщането й на работа на репортера Силвия Великова, но и заради безпрецедентното спиране на сигнала на Българското национално радио за 5 часа с аргумент техническа профилактика. За спирането бе обвинен служител от техническия състав.

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Две глоби за 27 000 лв. от СЕМ за БНР

Максимална е глобата за нарушението гарантиране правото на информация

От СЕМ сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, СЕМ и КРС започнаха проверка на радиото по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе обявено, че ДАНС е приключила с работата си там. Резултат от прокуратурата все още няма, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се е налагало профилактика на БНР.

Междувременно депутатите сформираха временна анкетна комисия

БСП иска анкетна комисия по казуса с БНР

БСП иска анкетна комисия по казуса с БНР

Решението на ГЕРБ щяло да покаже дали Борисов иска да замаже случая