Съставът на парламента е ясен, може да се събере поименно, да се закълне, може би ще следват промени. Това заяви пред БНТ членът на централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров.

Мисля, че е време ИТН да управлява, защото се уморих да слушам колко са били гласовете на референдума и да се мълчи колко са гласовете сега.

Няма 2 милиона - 670 000 са гласовете за ИТН и те показват темпо на забавяне във времето. Всички партии без ДБ и ИТН са получили по-малко гласове само от предните избори на 4 април, включително в знакови места като Турция, анализира членът на ЦИК.

Относно казуса с депутатското място на бившия премиер Бойко Борисов, чийто имунитет бе вдигнат, за да може да даде показания, Димитров каза, че "не бива да се допуска оставка пред ЦИК, след като са обявени резултати, но неговите аргументи са свързани с етиката и морала. В закон не може да се поставят такива норми, които да са задължителни", заяви Димитров.

Може да се напише параграф за краен срок за подаване на оставките и реда, по който се случва, уточни Димитров.

Относно искането на ГЕРБ за оставка на ЦИК заради гласуването в чужбина, Димитров потвърди: "Истина е, че имаше комисии, които трябваше да останат до сутринта заради потвържденията за протокола, това затрудни комуникацията". Толкова секции в чужбина искат специална Комисия, която да се занимава само с това, смята Димитър Димитров.

В Бурса предпочитат бюлетини, на места и двете машини дефектират

В Бурса предпочитат бюлетини, на места и двете машини дефектират

Мнозина от сънародниците ни са в България заради празника

Под 1% е бил проблемът с машините и дефектите по време на изборите, каза той.

Скандално ниско участие на изборите се дължи на това, че в секциите, в които са гласували с хартия, са гласували повече от половината. Активността е преминала 40% благодарение на тези, които са гласували с хартия, поясни експертът. 

На практика грешни протоколи от машинното гласуване няма, каза още той, но се вкарва вторично създаване на база данни в ЦИК, различно от РИК и се забелязало, че в някои протоколи между машината и разписките е до 4 гласа разлика, което е значимо отклонение. Това трябва да се отгледа от всички възможни източници, категоричен е Димитров. Предстои и контролна дейност за това дали машините са работили изрядно, но няма срок за ЦИК. Проверката ще бъде извършена, увери членът на Комисията.

Той обърна внимание на конституционните съдии, които превърнаха нормата за гласуване с машини и с хартия в конституционна. Хубаво е да има машини, но най-хубаво избирателите да имат избори, поясни Димитър Димитров. Машините стават собственост на държавата, поддържани и всеки път зареждани с актуална версия на софтуера, каза Димитров.

Ако трябва да се гласува на парламентарни и президентски избори - вероятно една машина ще трябва да бъде в състояние да предостави възможност за гласуване - с една карта, но бюлетините ще са на различни страници, коментира тази възможност Димитър Димитров.

Той подчерта огромното усилие за организиране на много секции в чужбина, което довело до огромно напрежение в ЦИК. В Германия на всеки 50 км имаше секция, влаченето на машини няма никакъв смисъл, добави Димитров.

Сменят директорите на "Информационно обслужване"

Сменят директорите на "Информационно обслужване"

На 16 август има извънредно събрание

Запитан дали Михаил Константинов е "изчегъртан" от "Информационно обслужване" Димитров обясни, че той е най-добрият експерт в математическата част, на него му беше вменена публично глупавата претенция, че създава изборните резултати, което не е вярно, и той трудно ще бъде заместен.