От "Републиканци за България" изразяват безпокойство от опитите на премиера Бойко Борисов да използва пандемията от коронавирус като претекст за отлагане на предстоящите парламентарни избори с цел оставането му на власт до лятото на 2021 г. Това се посочва в официална позиция на партията.

Те изтъкват, че вчера Борисов е отправил поредно противоречиво послание, заявявайки, че част от мерките ще бъдат разхлабени предсрочно на 14 декември, а останалите ще бъдат премахнати седмица по-късно.

Позицията му обаче според "Републиканци за България противоречи на мнението на Националния оперативен щаб и на министъра на здравеопазването, според които е рано да се правят изводи за резултата от мерките и дори има вероятност те да бъдат допълнително затегнати като бъдат затворени и големите търговски обекти.

Борисов разпоредил: Лекарите да лекуват, за да отвори държавата на 21 декември

Борисов разпоредил: Лекарите да лекуват, за да отвори държавата на 21 декември

По думите му трябва да свикнем, че излизаме от пандемията

От партията са категорични, че разнобоят в посланията на министър-председателя и здравните експерти не е плод на поредното объркване от страна на властта. Според тях е в ход стратегия, чиято цел е да обърка обществото и да създаде условия за оставането на Борисов на власт и след изтичането на регламентирания по Kонституция мандат на настоящия парламент.

От "Републиканци за България" посочват, че обществото е разделено, а хаосът и разделението работят за постигане на главната цел на премиера - оставането му на власт поне до лятото.

Те подчертават, че е необходима легитимна причина за отлагането на вота, а именно пандемията. За целта обаче коронавирусът трябва да продължи да се разпространява със сериозни темпове и през март.

"Вероятно затова се бърза с разхлабването на мерките - целта на Борисов може да бъде постигната само ако броят на заразените остава трайно висок. Ето защо той наложи локдауна късно и предвижда да разхлаби мерките рано", отбелязват от партията на Цветан Цветанов.

Рано било да се говори за пълно отваряне

Рано било да се говори за пълно отваряне

Но Костадин Ангелов мисли за отваряне на детските градини от 14 декември

Те посочват, че действията на премиера показват, че той употребява пандемията така, както е употребил идеята за проект за нова Kонституция, като целта му отново е същата - оставането на власт.

Този път обаче политическият интерес на Борисов щял да е за сметка на обществото, което ще трябва да плати висока цена - хиляди жертви на вируса, множество фалити, скок на безработицата и 10 млрд. лв. дълг.

За "Републиканци за България" намеренията на премиера са неморални и управленски недопустими. Оставането му на власт с няколко месеца повече далеч не е по хуманни подбуди и не бива да става за сметка на множество човешки трагедии и икономически щети, категорични са те и призовават Борисов да работи за ограничаване на пандемията и да гарантира нормалното протичане на вота на 28 март догодина.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им