Две гласувания на ЦИК са проведени за двете различни решения за депутати - на кмета на Благоевград Илко Стоянов и на премиера Бойко Борисов. При второто гласуване не са получили необходимото количество мнозинство, за да се удовлетвори молбата им, което предизвика остри реакции, прегласувания, вътрешен спор в комисията. Има решение на Конституционния съд номер 5 от 2001 г., което определя като начало на мандата за Народно събрание - краят на изборния ден, депутатите влизат в качествата си на народни представител в момента, в който свършват изборите, защото са избрани от избирателите.

Това заяви пред бТВ Цветозар Томов, говорител на ЦИК, относно казуса с избора на Стоянов и Борисов за депутати. Томов изрази лично мнение: "Аз съм твърдо против всички искания на вече избрани депутатите да не бъдат обявени за такива. ЦИК не трябва да има такива правомощия, тя само регистрира волята на избирателите. Ако някой не желае да не бъде избран, може да се оттегли от кампанията, защото са приключили изборите, също може по свободна воля да не положи клетва и да бъде отстранен, но ЦИК не избира и не назначава депутати".

Решенията на ЦИК объркват и развеселяват ГЕРБ

Решенията на ЦИК объркват и развеселяват ГЕРБ

Според ГЕРБ целият състав на ЦИК трябва да се промени

Цветозар Томов поясни, че е гласувал против всички такива искания от 2014 г. и сега. "Имаше искания от колеги по един или друг мотив, дълъг спор в комисията, за да си спомня конкретно как са били мотивирани, но при гласуването част от колегите смениха позицията си", издаде още той. Томов обаче попита защо кметът на Благоевград, след като бе избран за кмет, не се оттегли от кампанията - значи е искал да остане в нея.

Цветозар Томов обяви, че върху ЦИК е имало политически натиск от страна на политическите партии, "недопустим", но отказа да каже от кои партии. Аз не мисля, че партиите трябва да решават какво решава ЦИК, тя трябва да работи като независим орган и би трябвало партиите да се въздържат от оценки", категоричен бе той.

Цветозар Томов коментира, че тепърва ще се прави анализ, но това са изборите с най-малко купен вот от години наред.

Няма случай, в който да има обосновани предположения за манипулация чрез устройствата, дефект по време на гласуването са дали под половин процент от машините, сумата за купуване е изплатена на 80%, обектът на преговори е свързан със софтуера и доставката на необходимата информация, за да може ЦИК да настройва софтуерите за избори, каза още Цветозар Томов.

ЦИК и партиите да не влизат в публични диалози, иска Цветозар Томов

ЦИК и партиите да не влизат в публични диалози, иска Цветозар Томов

Той е против практиката за заличаване на имена от избирателните списъци

Припомняме, скандал се разрази на последното заседание на ЦИК преди окончателното обявяване на резултатите заради предварителните откази от депутатско място - такова заявление бе подадено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а и от Илко Стоянов от листата на партия "Има такъв народ", който беше избран за кмет на община БлагоевградРазправията в ЦИК възниква по традиционния вече от 2014 г. казус за това дали един избран депутат може да се откаже от мандата си преди комисията да го обяви за такъв. Казусът е валиден при всеки един избори след практиката, наложена от Делян Пеевски

В коментара си на излизане от разпита в Главна дирекция "Национална полиция" пък бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ЦИК е гласувала положително на отказа му само за да няма той имунитет и да се яви на разпит.

Цветозар Томов: ЦИК не може да пренарежда листите

Цветозар Томов: ЦИК не може да пренарежда листите

Карадайъ и Пеевски трябвало да се откажат пред ЕП от местата си