Изопачаването на думите на посланика на Република Турция в Република България Хасан Улусой и последвалия отзвук са причина за разочарование. Това се казва в официалната позиция на турското посолство у нас, след като вчера възникна политическо напрежение заради думи на дипломата по време на събитие с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, вчера се появи информация, че посланикът на Турция у нас е призовал българската държава да насърчи изучаването на турски като чужд език. По тази причина премиерът заяви, че ще поиска дипломатът да изясни думите си, за да не стават спекулации. Малко по-късно стана ясно, че в понеделник Улусой ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за изказването си.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро на думите на турския посланик, които определи като "пореден опит за чужда намеса във вътрешните работи на България".

Днес президентът Румен Радев също изрази мнение по темата. Той бе категоричен, че всеки опит за намеса в българската образователна система трябва да бъде пресичан "решително и безкомпромисно".

Външно привиква посланика на Турция да обяснява смущаващите си думи

Външно привиква посланика на Турция да обяснява смущаващите си думи

Изказването му за турския език не съответства на очакванията на България

В своята позиция от посолството на Турция обясняват, че в изказването си Улусой е имал предвид, че доброто владеене на турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми, като това се отнасяло за всяка чужда инвестиция. В подкрепа на това становище те прилагат и пълния текст на речта на посланика при откриването на новите инвестиции на Теклас България, която публикуваме по-долу без редакция:

"За мен е голямо удоволствие да бъда сред вас на откриването на новите инвестиции на дружество Теклас България в Кърджали.

През 2006 г. Теклас, която е водеща компания в своя сектор в Турция, реализира в България първата си инвестиция в чужбина. Отчитаме със задоволство, че през изминалите 13 години компанията направи много важни инвестиции в България. Днес, към тях се добавя още една, за което ги поздравяваме и адмирираме.

Като посланик на Република Турция, увеличаването на турските инвестиции в съседна, приятелска и съюзническа България, за нас е изключително радващо.

Борисов внимава с тона към посланика на Турция за задължително изучаване на турски

Борисов внимава с тона към посланика на Турция за задължително изучаване на турски

"Който желае, може да учи турски по всякакъв начин"

Благодарим на министър-председателя г-н Бойко Борисов и неговото правителство за оказаната подкрепа за развитието на икономическите отношения, които са от обща полза за двете страни. В България развиват дейност над 3 хил. български фирми с турски капитал. Днес, Турция е 3-тият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ на близо 5 млрд. долара. Една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната също е турска. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат много повече.

Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни.

Със своята икономическа дейност Теклас също допринася за това. Радвам се да видя, че компанията не само развива икономическа дейност, а и подкрепя проекти за социална отговорност в сферите на инвестициите. Днес също тук се създава заетост за хиляди български граждани. Всичко това оказва подкрепа на икономическите ни отношения със съседна България. Специално бих искал да благодаря на министър-председателя за подкрепата за все по-големия напредък на икономическите ни отношения и приятелство.

Накрая, бих искал да изкажа и едно общо желание на турските фирми, които инвестират в България. Както ви е известно, когато турските фирми инвестират тук, те искат да наемат български граждани, които освен български владеят и турски език. В тази връзка, смятам, че колкото е по-голям броят на българските граждани, които редом с български, владеят и правилен устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи турските инвестиции в страната. Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока.

С тези мисли, още веднъж поздравявам Теклас България за значимата им дейност и използвам случая да честитя свещения месец Рамазан на нашите сънародници, които са примерни български граждани".

Нинова скастри посланика на Турция за задължителното изучаване на турски език у нас

Нинова скастри посланика на Турция за задължителното изучаване на турски език у нас

Зове българите да пазим езика, културата и българщината