Турция е изключително важен съсед за България и в момента е много важно тя да остане стабилна. Това е от ключово значение, заяви в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Припомняме, че след опита за преврат към нея бяха отправени поредица критики, че не е излязла и не е дала информация за случващото се. В общественото пространство е появиха въпроси къде е посолството ни в Турция и къде е посланичката ни. В защита на Нейнски външният министър Даниел Митов обясни, че той не е разрешил на посланика да говори, защото ситуацията е много сложна. В такива случаи – като опита за преврат, дипломатите в засегната страна не трябвало да дават изявления, за да не се навреди на намиращите се там наши сънародници.

Нейнски обясни, че има административна заповед, която изключва посланикът и дипломати да говорят без съгласието на външно министерство. Тя коментира, че в такава сложна ситуация, като тази в Турция, политическите оценки винаги носят риск.

На въпрос има ли потенциална опасност за България заради случващото се в Турция и политиката на Ердоган, Надежда Нейнски заяви, че най-важното нещо е да се запази интересът на България. Най-ключовото за това е стабилността на Турция.

Посланичката ни отбеляза, че опитът за преврат е поставил под огромен риск стабилността в Турция. Това е и причината онези, които не подкрепят Ердоган, да застанат зад правителството и да подкрепят легитимната власт. Историята е показала, че няма военен преврат, който да е довел до нещо добро. Дори опозицията била разбрала, че промените във властта се правят посредством избори. В противен случай щели да се върнат към племенните времена. Затова и опонентите на Ердоган застанали зад легитимната власт.

Надежда Нейнски отбеляза, че след опита за преврат консенсусът на политическите сили е бил впечатляващ. Въпросът обаче е колко дълго ще се запази той. Арестите, по думите на дипломата, будят огромно притеснение. Темата, която занимава всички, е кой стои зад опита за преврат.

Нейнски посочи, че следи дебата се опитва да си нагласи самия пъзел за ситуацията. Аз не мога да правя оценки, но трябва да си подредя мозайката, подчерта тя.

Относно обявеното от турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу искане за екстрадиране на човек, близък до Гюлен, от България, Нейнски заяви, че официално искане няма. Тя е направила проверка вчера по въпроса.

В медиите вчера се появиха информации, че става въпрос за Абдулах Бююк. Анкара два пъти е искала екстрадицията на Бююк от нас, но и двата пъти българският съд е отказвал. Последното решение е от 28 март тази година, т.е. преди опита за преврат.

Посланик Нейнски отказа да коментира решенията на съда. Тя заяви, че България си има закони, които съблюдава и като правова държава трябва да се придържа към тях. Ако към страната ни се отправяли искания, които тя смята, че са в разрез с правовата държава, ние казваме, че си имаме закони.

Запитана дали е станало по-трудно жена да работи в Турция след опита за преврат, Надежда Нейнски заяви, че светът като цяло е престанал да е спокойно място. Преди дни тя се е срещнала с една жена, която е президент на една от най-големите бизнес организации в Турция. Тя също изразила мнение, че в момента е много важно да се запази спокойствието в Турция, както и развитието на бизнеса. Жената предала послание до българския бизнес чрез посланика, че в момента бизнесът в Турция щял да бъде много по-отворен.

Нейнски призна, че като цяло е много трудно да бъдеш посланик в съседна държава. В дипломатическите отношения трябва да е много прецизен човек и винаги трябва да изхожда от интереса на собствената си държава, но това става много по-трудно в съседна държава, обясни тя.

Според посланичката ни е много важно да се запази диалогът между Турция и Европейския съюз, въпреки трудностите, през които се минава. ЕС не може да остане безмълвен, ако се нарушават човешки права и ако хората, които са замесени в опита за преврат, не получат справедлив процес, подчерта тя.

Относно това дали Турция има интерес да "скъса" с ЕС, Нейнски коментира, че светът е толкова обвързан помежду си, че ЕС е един от най-големите и сериозни икономически партньори на Турция. По мнението и в момента Русия не може да предложи много на Турция, независимо от предстоящата среща на Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Надежда Нейнски предупреди, че ако Турция се дестабилизира, тя ще престане да бъде трета сигурна страна и споразумението с ЕС за мигрантите няма да може да действа.

Относно визовата либерализация, Нейнски смята, че България не може да прави компромис с критериите. По думите й трябва да сме част от общата европейска политика за спазване на критериите. Трябва да сме позитивният, добрият глас за подкрепа, но и да се спазват критериите, а не да се правят компромиси – това е много важно за нас като съседна държава, допълни дипломатът.