Европа проспива един важен момент, както и през 2011 г. проспа събитията от Арабската пролет. Това заяви евродепутатът на левицата Илияна Йотова в ефира на БиТиВи по повод събитията в Турция. Реакцията на Европа вече била закъсняла.

Най-лошият сценарий е гражданска война в Турция, смята тя и допълни, че според нея нещата вървят натам. Йотова посочи, че сега е важно как Европа ще реагира и какво ще предприеме Ердоган. Не може в 21 век властта да се сменя с военни преврати, убедена е тя. Страната ни трябва да обяви на Съвет на Европейския съюз, че сме против отпадането на визите за южната ни съседка, поиска евродепутатката.

Илияна Йотова атакува действията на МВнР и липсата на информация за нашите сънародници. Тя подчерта, че първият ни дипломат трябва да пише черновата на оставката си.

От своя страна евродепутатът от ЕНП Емил Радев се притеснява, че ако дестабилизацията продължи в Турция, ние ще сме заплашени от бежански натиск. Турция има статут на сигурна трета държава. Това, по думите му, означава, че можем да й връщаме бежанци. Ако Турция отпадне от списъка на сигурна държава, първата сигурна ще е България и това означава, че ние ще трябва да поемаме бежанците, предупреди евродепутатът.