Подобен тип послания не подпомагат дипломацията, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор. Това заявяват от посолството на Украйна у нас по повод изявленията на президента Румен Радев.  В изявлението се изразява разочарование от коментарите на държавния глава. 

То припомня, че военната агресия на руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 година. Днес е 635-ия ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода. 

В изявлението се казва, че докато Русия не се върне към уважаването на международния правен ред, докато не изтегли своите войски от територия на Украйна в рамките на държавните и международно признати граници от 1991 година, в Европа няма да има мир.

Призивите към мир и преговорите не дават резултат пред лицето на терористи, насърчавани от руското политическо ръководство към масови убийства на мирни хора, се казва още в изявлението.

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите.

Това заяви президентът по време на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?". Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Той е разтревожен, че след повече от седем десетилетия на мир в Европа войната бушува отново.

Според него агресията на Русия срещу Украйна е отприщила разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Той припомни и за срещата си с Володимир Зеленски, който бе на посещение в България, на което Радев обясни, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е са преговори и постигането на мир.