Министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто оцени високо българо-унгарските отношения, поставяйки акцент върху политическите и икономическите връзки между двете държави. На пресконференция след срещата си с вицепремиера Марияна Николова той потвърди позицията на Унгария и заяви, че страната му подкрепя безусловно България за членството ѝ в Шенген.

Сиярто увери, че и занапред Унгария ще оказва оказваме техническа помощ за охраната на границите на България. Според него страната ни се справя изключително добре в опазването на външните граници на Европейския съюз.

Заместник министър-председателят Марияна Николова посочи, че България цени изразената подкрепа и допълни, че Унгария е важен партньор на страната ни в Европейския съюз, тъй като има сходни позиции по важни теми като европейската перспектива на Западните Балкани и кохезионната политика.

Марияна Николова черпи унгарски опит в интеграцията и демографията

Марияна Николова черпи унгарски опит в интеграцията и демографията

Експертен съвет по демографска политика, който ще се занимава и с интеграцията на ромската общност

Нашите двустранни отношения може да определим с една ключова дума - приятелство, заяви Николова и допълни, че се поддържа интензивен диалог на всички равнища, както и взаимодействие по различни двустранни въпроси и тези от европейския и международен дневен ред.

Припомняме, българският вицепремиер е на двудневно посещение в Будапеща по покана на унгарското правителство. Целта на визитата е да се обсъди обменът на добри практики и опит при прилагането на политики за справяне с демографската криза, както и насърчаването на раждаемостта и интеграцията на ромската общност.

По-късно днес Николова ще се срещне и с унгарския си колега заместник министър-председателя Жолт Шемейн.

Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс

Крайно време е да видим България в Шенген, убеден Тимерманс

Страната ни е свършила страхотна работа и е изпълнила всички условия