ГЕРБ предлагат промени в Закона за хазарта през текстовете на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това става ясно от внесените текстове от депутати от управляващата партия, съобщава БНР.

Прецизират се тестовете в Закона за хазарта, където има по-детайлни формулировки за игрите кено и бинго. Според вносителите това се налага заради неясноти, създаващи предпоставка за злоупотреба.

Припомня се, че "неясноти" в Закона за хазарта бяха в основата на отнемането на лиценза на организиране на хазартни игри на бизнесмена Васил Божков и нанесените щети върху хазната от по-благоприятното за бизнеса му тълкуване на текстовете.

Правителство прие нови 6 наредби за регулация на хазарта

Правителство прие нови 6 наредби за регулация на хазарта

Сред тях е Наредба за контрол върху хазартните игри

С други текстове се удължава срокът на част от въведени заради пандемията мерки.

От мотивите на вносителите става ясно, че до края на 2022 г. се удължава мярката за облагането на доходите на земеделските производители и ползваните от тях облекчения, които се считат за държавна помощ. Подобна е промяната и при корпоративното облагане.

С два месеца след края на извънредната епидемична ситуация се удължава и срокът, в който общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета.Въпреки че такива суми се прихващат от трансферите, с уредбата тази практика се прекратява временно, тъй като става дума за общини в затруднено финансово положение.

В Закона за семейните помощи се приравнява доходът на доброволните приемни семейства, близките и роднините на дете с 90 или повече процента увреждания. Според вносителите така правата им се изравняват с професионалните приемни семейства.

Конституционният съд не допусна разглеждане на промените в закона за хазарта

Конституционният съд не допусна разглеждане на промените в закона за хазарта

Решението беше взето единодушно с 11 гласа

Припомняме, на 16 юли 2020 година парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене промените в Закона за хазарта. Основният момент в тях е, че лицензирането и контролът върху хазартния бизнес се прехвърлят от Комисията по хазарта, която се закрива, към Националната агенция по приходите.

Комисията по бюджет и финанси одобри промени в Закона, увеличаващи таксите за хазартния бизнес, отстрани възможността еднолични търговци да се занимават с него, но не прие предложението на Валери Симеонов казина да има само в петзвездни хотели, а хазарт да се практикува в места, които да са на не повече от 20 километра от границите на България.