Синдикатите хвалят управляващите. КТ "Подкрепа" се срещна с герберите в парламента, за да  обсъдят доходите на хората.

"Посоката, която ГЕРБ са предприели е вярна", подчерта след срещата Димитър Манолов, председателят на КТ "Подкрепа".

"Синдикатът е представил  40 страници с изключително важни теми. Очевидно е, че с това ниво на доходите не може да приказваме за еврозона, нито за Европа, която да се движи интегрирано и ние да сме в центъра на този интегритет", подчерта Манолов.

Депутатите единодушно увеличиха минималната пенсия

Депутатите единодушно увеличиха минималната пенсия

Необходимите допълнителни средства за новите минимални размери са в размер 8,8 млн. лв. месечно

Той оцени  като  правилно решението за увеличението на минималната работна заплата, пенсиите и заявките за увеличение на доходите в образованието. За ръста на минималните пенсии КТ "Подкрепа" не е съгласна с избрания подход, но са на ясно, че друг ход на този етап нямало.

"Верният подход е да се запазят съотношенията на равнищата според осигурителния принос на лицата. Това, което се случва днес с пенсиите нарушава тази връзка, но се надявам, че нататък процесът ще продължи", изтъкна Димитър Манолов.

Нивото на заплатите зависи от политическата воля, убеден Димитър Манолов

Нивото на заплатите зависи от политическата воля, убеден Димитър Манолов

Икономиката следва политическата воля

"Говорихме, че доходите не могат да се повишат, ако на нас не ни се развържат малко ръцете. Затова предложението ни е колективните трудови договори, подписани от синдикати и работодателски организации, да имат всеобща валидност, без да се налага одобряването им от министъра на труда", каза още той.

Герберите пък обещаха да търсят баланс. "Няма крайни предложения, които не бихме могли да поставим на масата на диалога по никакъв начин", сподели Менда Стоянова.