В една държава нивото на заплатите е въпрос на политическа воля, защото икономиката би могла да следва съответната политическа воля. Това мнение изрази пред БиТиВи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов във връзка с предизборните обещания за средна заплата от 1500 лева.

Манолов посочи, че някои могат да дават такива заплати, но да не искат, а други може да искат, но да не могат.

Той отбеляза, че повече от 20 години се слушат подобни обещания.

Или националния ни план, или доктрината "Борисов", отсече Нинова
Обновена

Или националния ни план, или доктрината "Борисов", отсече Нинова

България е първа по неграмотност в ЕС и втора по смъртност в света, заяви соцлидерът

По думите на синдикалиста само в диктатура можеш да имаш висококвалифицирана работна сила и ниски заплати. Когато се отвори пазарът, може да има високо квалифицирани служители с високи заплати и нискоквалифицирани с ниски заплати.

Колелото ще продължи да се върти и ще се дават обещания. После ще кажат има други приоритети, това ще почака, прогнозира Димитър Манолов.

Двойно увеличение на учителските заплати обещава ГЕРБ
Обновена

Двойно увеличение на учителските заплати обещава ГЕРБ

Борисов увери: Каквото обещаем, изпълняваме

Относно обещанието на ГЕРБ за увеличението на учителските заплати, лидерът на КТ "Подкрепа" не смята, че това ще реши проблемите в образователната система. Има потребност да се възнагради учителският труд, но това няма да реши проблема с учебните програми, с инфраструктурата, класните стаи, отношението.

Манолов е категоричен, че е грешно да се мисли, че когато парите стигнат донякъде, то ще се случи. От днес до утре нищо не може да се случи, ако не се появи политическа воля, предупреди той.

Помолен за коментар на ветото на президента Румен Радев върху Закона за концесиите, Димитър Манолов заяви, че тази стъпка е била правилната. Той нямал амбицията да се бие в гърдите, че е повлиял на държавния глава за налагането на вето. От КТ "Подкрепа" само са изложили съображения защо е добре това да се случи.

Радев наложи вето върху закона за концесиите
Обновена

Радев наложи вето върху закона за концесиите

Поставял под въпрос основни принципи и въвеждал широки граници за субективизъм

Манолов подчерта, че към концесията са много осторожни. Той посочи за пример една много голяма концесия, която всеки ден всички ползваме - а именно за водата ни.

Водата в София е поскъпнала 9 пъти от началото на концесията досега. Софийска община участва в тази концесия с 20 %. Другият участник притежава 80 %, коментира Манолов.

Относно служебния кабинет той посочи, че не очакват от него героизъм, а да проведе спокойно изборите.