Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за концесиите. Това съобщи самият той на извънреден брифинг.

Законът бил приет в последните часове на предишния парламент с минимално мнозинство. Освен това този закон поставя под въпрос основни принципи и въвежда широки граници за субективизъм, заяви своите мотиви държавният глава.

Законът също така, според президента Радев, дава възможности за корупционни практики и за вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Освен това налага промени в още 29 други закона.

Подобни ключови промени трябвало да се случват, според президента Радев, след широк обществен дебат и с грижа за националната сигурност.

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане, категоричен бе държавният глава.

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения и при спазване на европейското законодателство, призова Румен Радев.

Припомняме, в последните дни редица политически сили и граждански сдружения призоваха държавният глава да наложи вето върху закона. 

Сред тях са "Зелените", "Нова република", КТ "Подкрепа", КНСБ, Народно социално движение, природозащитници и др.