Уволниха секретаря на община Петрич Туфчо Сандъкчиев и главния архитект на общината Борил Божиков. Рокадата е станала с решение на кмета на община Петрич Димитър Бръчков, съобщи Струма.ком.

Градоначалникът посочи като мотив за заповедта на Божиков решение на Комисията за установяване на конфликт на интереси от 2013 година на база подадени четири сериозни сигнала за конфликт на интереси, които до този момент заедно с решението на комисията не са видели бял свят.

Относно заповедта на секретаря Туфчо Сандъкчиев кметът посочи обстоятелството, че: "Господин Сандъкчиев отдавна е изчерпал общественото доверие към него като към държавен служител".

Кметът допълни, че от ежедневните разговори с хората се е убедил, че обществеността възприема Сандъкчиев като неотделима част от предишното 16-годишно общинско управление, което той определи като "порочно".

„Туфчо Сандъкчиев има шест месечна условна присъда с изпитателен срок за документно престъпление. Преди това съдът е постановил срещу него административно наказание, глоба в размер на 500 лева за документно нарушение.

По време на изборите той бе задържан с прокурорско постановление за това, че е заплашвал с уволнение общински служители заради техните политически убеждения.

Срещу Сандъкчиев е образувано и в момента тече досъдебно производство за престъпление срещу политическите права. Той в момента е пуснат под парична гаранция. Всичко това означава, че този човек има сериозни проблеми със законите и правосъдието в държавата", каза по темата кметът на Петрич Димитър Бръчков.

Освен това той припомни, че наскоро направена проверка е показала, че изпитателният срок по условната присъда на Сандъкчиев още не е изтекъл. В този смисъл, кметът Димитър Бръчков счита, че е нелегитимно решението на комисията, провела по време на предишната администрация конкурса за секретар на общината.

„За мен самия бе неприятна изненада, че изпитателният срок на Сандъкчиев не е изтекъл, и въпреки това е проведен конкурс, който той е спечелил. Това подлежи на допълнителна проверка, която стои на вниманието ми. Най-тревожното е, че продължават да постъпват многобройни сигнали за, меко казано, безотговорната и безхаберна работа на Сандъкчиев през последните няколко месеца.

Аз обещах на жителите на общината, че няма да търпя грешки, нередности и нарушения в работата на служителите. Хората от общината гласуваха за тотална промяна в общинското управление и няма да излъжа техните надежди. Имайки предвид всичко изброено, нямам право да не прекратя трудовите му правоотношения с общинска администрация", обобщи кметът на община Петрич Димитър Бръчков.