От БСП обявиха, че подкрепят идеята за модернизация и превъоръжаване на българската армия. Това обяви пред журналисти Атанас Зафиров, член на Националния съвет на БСП преди началото на пленума на партията.

Социалистите отделят 2 млн. лв. за телевизия

Социалистите отделят 2 млн. лв. за телевизия

Нинова като лидер реанимирала левицата

Той е категоричен, че в партията няма вътрешна опозиция по тази тема. Плурализъм има в левицата, сега щели да се изслушват различните мнения.

Зафиров не смята за проблем усилията на партията да бъдат насочени към модернизация и превъоръжаване на българската армия. Той посочи, че задължение на всяко едно правителство, което управлява държавата е да направи така, че гражданите да бъдат добре образовани, да бъдат здрав и да получават необходимата доза сигурност.

БСП: Пакетът "Мобилност" е изваден от обхвата на директивата за работниците

БСП: Пакетът "Мобилност" е изваден от обхвата на директивата за работниците

Това съобщи евродепутатът от БСП Петър Курумбашев по време на брифинг

"В това моментно състояние, в което се намира българската армия и въоръжените сили, те не могат да изпълняват конституционните си задължения", констатира той и допълни, че БСП трябва да бъде на висотата на тази позиция.

БСП „за“ купуване на нова техника за армията

БСП „за“ купуване на нова техника за армията

Критиките на левицата не били основателни, смята Емил Христов от ГЕРБ

Зафиров каза още, че левицата не трябва да бъде винена за това, че слага прът в колелото на модернизацията на българската армия и въоръжените сили, защото партията подкрепя тази идея. "От БСП подкрепяме тази идея, но си запазваме правото да следим за наличието на корупционни практики и механизми", предупреди той.

Социалистът отбеляза още, че няма песимистични настроения в партията, а това, което се цели по думите му е БСП да бъде очернена и да се разиграе един сценарии, който да постави партията в неблагоприятна позиция.

Армията скара "Воля" и патриотите
Обновена

Армията скара "Воля" и патриотите

Веселинов: с джендър идеологията сменят освен пол и предизборни програми

"Няма вътрешна опозиция, а има различни мнения и тук е мястото, където тези мнения ще бъдат чути", подчерта Зафиров.

Зафиров изрази съжаление, че другите области в държавата, които са недофинансирани, са в областта на здравеопазването, образованието и социалните дейности. Той нападна правителството на ГЕРБ и посочи, че те са хората, които трябва да осигурят пари за всичко. Ако те не могат да се справят с тези задачи, трябва да си подадат оставката и да дойдат други на тяхно място.

Славчо Велков, който не е член на Националния съвет на БСП от своя страна коментира, че ще вземе отношение по военнополитическите аспекти и по конкретно инвестиционните проекти за модернизация на армията и въоръжените сили.

Армията е "на колене", но така са и останалите сфери, обобщи депутат от БСП

Армията е "на колене", но така са и останалите сфери, обобщи депутат от БСП

В България, дори и да работиш, ти си оставаш беден, обясни Георги Гьоков

Велков обясни, че за себе си винаги е считал, че е конструктивна опозиция, защото мисли толкова за националната сигурност на България, колкото всички останали. "Националната сигурност е политика на защита на националните интереси и няма държава, която да не е изградила съвременна армия", констатира той.

На въпрос за какво ще се следи при по-нататъшните проекти на БСП, той заяви, че няма да оставят никого без непрекъснат диалог по отношение на придобиване на техника във връзка с проектите. Велков се закани, че всеки, който се опита да загърби националния интерес във връзка с личния, груповия или партийния във всички случай ще има много сериозни проблеми.

Борисов иска български учени и предприятия да модернизират армията ни

Борисов иска български учени и предприятия да модернизират армията ни

Каракачанов, Дончев и Борисов разглеждат военноремонтния завод ТЕРЕМ-Търговище

На свой ред депутатът от БСП Георги Божинов сподели, че сме свидетели на едно единство и борба на шума и тишината. Социалистът посочи, че един вицепремиер се бори срещу шума по морските курорти, а парламентарната опозиция се ангажира с шума в парламента. Други осигуряват тишината и спокойствието на управляващите, а ГЕРБ се занимава с шума около Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Това статукво не ражда борба с противоречията, които дават развитие", констатира червеният депутат.

На въпрос как ще коментира работата на лидера на БСП Корнелия Нинова в последните две години, той заяви, че това ражда тишината в партията и  не дава резултати засега.

Георги Гергов от своя страна заяви, че не подкрепя модернизацията на българската армия и въоръжените сили, защото групата на БСП е гласувала без официално партийно решение. Той призова управляващите да се оправят с тези неща. Гергов се закани, че по време на заседанието ще попита и защо се осигуряват лични срещи с американския посланик.

На въпрос как оценява управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, той заяви, че този въпрос е субективен и по принцип не трябва да се задава. "Партията не е в кондиция и трябва да се вземат много мерки, с които по-малко да се приказва, а повече да се работи", призова Гергов и добави, че партийните структури са заспали.

По-късно Националният съвет на БСП прие позиция в подкрепа модернизацията на българската армия.

Със 72 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се" Националният съвет на БСП прие на днешното си заседание по принцип позицията за подкрепа на модернизацията на българската армия и възложи на Съвета по външна политика и отбрана да я допълни с направите от членовете на Пленума предложения. Те ще бъдат включени в окончателния вариант.

Предложената позиция подкрепя проектите за модернизация на българската армия при условие, че разходите за отбрана не надвишават 2 % от БВП, и реализирането й се осъществява посредством офсетни програми и индустриално сътрудничество.

БСП ще настоява инвестираните средства за закупуване на ново въоръжение и техника да се върнат в България по примера на страни като Полша и Румъния.

От БСП считат, че българската отбранителна промишленост трябва да заеме мястото си в процеса на изграждането, развитието и поддържането на отбранителните способности. В документа се подчертава, че български фирми трябва да се включат в процеса на придобиване на въоръжение и техника и в поддържането на платформите през пълния им жизнен цикъл. Изтъква се и все по-голямата необходимост да се търси трансфер на технологии, което ще осигури развитие на националната индустрия.

Документът още гласи, че процесът на придобиване на нови способности и модернизиране на българските въоръжени сили трябва да бъде осъществяван прозрачно, при пълен контрол и отчетност. В същото време увеличените разходи за отбрана не трябва да отнемат от парите за здравеопазване, образование, социални дейности и всички други, системно недофинансирани сектори на българското общество. Според позицията това може да стане само с икономически растеж, борба с паралелната държава, независимо правосъдие и силни правоохранителни органи.