От днес до 7 ноември в авиобаза Граф Игнатиево се провежда съвместна българо-полска летателна тренировка. На официалната церемония по откриването присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В своето приветствие той поздрави полските участници с успешното им пребазиране в България и подчерта голямото значение на учението за формированията от състава на българските Военновъздушни сили.

В съвместната тренировка участват три самолета МиГ-29 от състава на полските Военновъздушни сили, които вчера кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево. От българска страна в летателната тренировка участват самолети МиГ-29 и наземни средства за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили. Самолети EF-2000 "Typhoon" на италианските Военновъздушни сили ще се включат също в изпълнението на летателните задачи.

"Съвместните тренировъчни действия са особено важни за повишаване на учебно-бойната подготовка, а това е резултатът, който ние търсим, както и непрекъснато усъвършенстване в изпълнението на мисията Air Policing", каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и увери, че от българска страна, като домакин, ще бъде осигурена най-добрата поддръжка за изпълнение на трениривъчните полети на полските, италианските и българските екипажи.

Това е третата поред тренировка с полските Военновъздушни сили. Началото на съвместната летателна дейност започна през есента на 2015 г. в авиобаза Граф Игнатиево. През юни 2016 г. български екипажи се пребазираха в авиобаза Малборк, Република Полша, за участие в многонационалното учение "Анаконда".

Провеждането на съвместните тренировъчни мисии са в интерес на оперативната съвместимост между екипажите за участие в операции под егидата на НАТО.

И Борисов го е страх да лети на такова време, но лети

И Борисов го е страх да лети на такова време, но лети

Премиерът се надява да няма външна намеса в действията на летците

Припомняме, вчера сутринта стана ясно военните ни пилоти авиобаза "Граф Игнатиево" масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят на тренировъчните полети през днешния ден. Обяснението за масовия отказ да изпълнят тренировъчния си план е демотивираност и разочарование заради спирането на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС. Припомняме, на 5 октомври т.г. депутатите гласуваха да бъде върната процедурата по избор на нови бойни изтребители.

След спешна среща между военния министър Красимир Каракачанов и командира на авиобазата в Граф Игнатиево генерал Иван Лалов беше обявено, че летателният състав не прави бунт.

"Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина", заяви на извънреден брифинг военният министър Красимир Каракачанов. Той припомни последното заседание на ресорната комисия в Народното събрание, където обясни, че очакваме от Русия да ни предостави документите за гаранцията по ремонта на двигателите за руските МиГ-ове.

Тази сутрин обаче бившият министър на отбраната Николай Ненчев заяви, че вижда елемент на организация в действията около авиобаза "Граф Игнатиево". Ненчев обясни, че пилотите са военнослужещи и тяхно основно задължение е да изпълняват.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е извършена проверка по повод на сигнал за напрежение в авиобаза "Граф Игнатиево". Проверката установява, че няма основания за осъществяване на правомощията на Военна прокуратура.