Доклад на ДАНС за строежа на "Труски поток" изобщо не е постъпвал и не е възможно обективно прокуратурата да прояви или да не прояви интерес към него.

Това се посочва в изявление от страна на прокуратурата по повод критика на съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В изявлението си от държавното обвинение се противопоставят на поредното използване на прокуратурата и фигурата на главния прокурор "като залот за политически изяви и постигане на тяснопартийни цели".

"Многократно сме имали повод да заявим, че "върховенството на правото" е висша ценност. Недопустимо е под привидния предлог за спазването му да се рушат негови основни стълбове."

Твърдението на г-н Христо Иванов за липсата на "интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС" относно строежа на "Турски поток" е поредният пример за политически спекулации и стремеж към злепоставяне на прокуратурата.

От прокуратурата отказват да коментират и останалите твърдения за контакти с политически лидери, тъй като те показват "най-малкото непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските ценности". "На всички юристи, включително и на г-н Иванов, би следвало да са ясни разликите в правомощията и функциите на прокуратурата, на МВР и на ДАНС, защото те произтичат от закона." Затова и трябва да се знае, че всеки конкретен източник на информация отговаря за нея и запитванията би трябвало да са към него, а не към прокуратурата.

Кирил Петков посочи "Турски поток" като пример за корупция

Кирил Петков посочи "Турски поток" като пример за корупция

На среща с Байдън са обсъдили борбата с корупцията

Подобни неверни твърдения и атаки подкопават доверието към институциите и правят все по-трудно взаимодействието между тях. Резултатите от този процес са вече осезаеми за всеки български гражданин и се виждат все по-ясно - ширеща се престъпност, задълбочаваща се агресия, смърт на пътя, липса на адекватен отговор на законодателната и изпълнителната власт, липса на държавност, заявяват още от държавното обвинение.

От прокуратурата заявяват, че няма да позволят да бъдат въвлечени и използвани в следизборните политически манипулации. Реформата трябва да има свое истинско съдържание и смисъл и не може да се свежда до смяната на отделни личности или до използване на съществуващи процедури без правни основния, но с очевидни политически цели. Според прокуратурата и видно за всички политическия стремеж към овладяване чрез дискредитиране на ръководителя й, главния прокурор Иван Гешев, а атаките са завоалирани с неизпълними обещания за промяната.

"От юридическа гледна точка е известно, че реформите, за които се говори постоянно, изискват промени в Конституцията със съответно парламентарно мнозинство, а някои дори свикване на Велико Народно събрание."

В изявлението се посочва, че прокуратурата ще подкрепи и ще участва експертно във всяка реформа, която е в интерес на българските граждани и има за цел въвеждането на по-ефективни механизми в дейността на органите на съдебната власт, като основен пазител на върховенството на правото, и която е в съответствие с достиженията на правото на Европейския съюз и добрите европейски практики.

Главният прокурор Иван Гешев: Къде виждате държава

Главният прокурор Иван Гешев: Къде виждате държава

"Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси", твърди той