Лидерът на НФСБ Валери Симеонов смята, че САЩ имат основание да издадат забрана на съдия Андон Миталов. Пред медиите той посочи, че ВСС и прокуратурата имат основание да се заемат със съдията.

Да се намери отговор на въпроса защо наистина човек с обвинение за шпионаж е пускан да получи едни от най-високите награди на Съветския съюз, призова Симеонов.

Не мисля, че има някаква трагедия, драма или световна катастрофа с този въпрос, изтъкна лидерът на НФСБ. Всяка държава имало право да си налага ограничения за влизане по нейни съображения. Интересни щели да са мотивите. За лидера на НФСБ се преекспонира темата и се прави опит нещо незначително да получи по-голямо значение. 

Борисов отказва да коментира независимия български съд

Борисов отказва да коментира независимия български съд

Съдия Миталов е независим, така е решил, заяви премиерът за случая с Малинов

Иначе навсякъде имало корупция. Корупцията е нещо, срещу което всяка държава трябва да се бори с всички средства, но за съжаление няма такава държава, която да е изкоренила корупцията, посочи Симеонов.

Припомняме, на 5 февруари 2020 г. от Държавния департамент на САЩ посочиха спецсъдия Андон Миталов за корумпиран със забрана да влиза в САЩ.

Главният прокурор Иван Гешев прехвърли отговорността за съдия Миталов върху съдия номер 1 - Лозан Панов.

На следващия ден председателят на ВКС Лозан Панов поиска информация за Андон Миталов, който до 1999 г. е бил прокурор.

От Инспектората на ВСС съобщиха, че са били сезирани от предишния главен прокурор Сотир Цацаров за разрешението на съдия Миталов да пусне Николай Малинов до Москва по времето, когато е разследван за шпионаж, но не открили нарушение на процедурата.

От своя страна съдиите от ВСС се събраха да обсъдят ситуацията с бившия прокурор и настоящ съдия Андон Миталов.