Между общинските съветници на МК БСП и ПП/ДБ/СС продължават да се водят разговори, в момента тече процес по формиране на обща програма. Вече е изпратен документ от страна на ПП/ДБ/СС, в който са отразени техните виждания за работата в Столична община. В рамките на днешния ден от страна на БСП ще го допълнят и утре предстои още една среща, на която ще се види дали двете групи могат да застанат зад конкретни мерки, график и тяхното гласуване в СОС.

Това обясни за хода на разговорите общинският съветник, която беше и кандидат за кмет на София Ваня Григорова в студиото на Нова телевизия. Не е воден разговор кой може да е обединителната фигура, който да оглави градския парламент, заяви Ваня Григорова, но въпреки това намери за необходимо отново да обсъди фигурата на Борис Бонев, макар че кандидатура вече е оттеглена. Фигурата на Борисов Бонев е червена линия.

Не стана ясно защо Ваня Григорова все още я обсъжда, но заяви: "Настояването Бонев да е представител на ПП/ДБ/СС показва високомерието на формациите, които получиха най-много места в съвета и кметското място към момента. Те трябва да разберат, че избирателите не им дадоха право еднолично да наложат монопол във властта."

По отношение на избора на председател на СОС тя обаче бе категорична: Ще им се наложи да посочат друг кандидат.

СОС и не гласува за председател, за да не се провали

СОС и не гласува за председател, за да не се провали

Борис Бонев: Дадохме си сметка, че ако потретим избора, резултатът ще е същият

Ваня Григорова настоя, че БСП имат собствен кандидат, а за председател на СОС ще трябва да се намери лидер, който да може да удържи мнозинства по политики и на база обща програма, тъй като явно в този съвет лесна би била смяната му. Дали кандидатът на БСП Диана Тонова е такъв "лидер" обаче Ваня Григорова не коментира. Няма разговор обаче тя да бъде издигната за председател на СОС.

"Можем да се обединим само въз основа на лявото", заяви категорично Ваня Григорова. 

Кой дърпа ръчната спирачка на СОС?

Кой дърпа ръчната спирачка на СОС?

ГЕРБ твърдят, че има сделка между Васил Терзиев и Борис Бонев

Другата червена линия, която Ваня Григорова открои е намерението за премахване на МОЧА. Повдигането на темата и внасянето на декларация за това тя определи като съзнателно истеризиране на тема, която не е в дневния ред на гражданите. Това е деструктивно поведение, взривяване на СОС. Но такова поведение имат не само от ГЕРБ, но и ПП/ДБ/СС, коментира Ваня Григорова.

"На срещата в петък ние обърнахме внимание, че няма как да водим конструктивен диалог след като някой се опитва да демонтира паметника на Съветската армия. В програмата ще има червени линии, които не могат да се прескачат и това е премахването и заличаването на историята и компрометирането на историческите данни", каза Ваня Григорова, сравнявайки МОЧА с мемориала в Плевен.

Нинова и общинските съветници от БСП анализират приоритетите на София

Нинова и общинските съветници от БСП анализират приоритетите на София

Подкрепа за кандидатурата на Борис Бонев за председател на СОС няма да има

По отношение на политическите си намерения Ваня Григорова открои своята лява политическа принадлежност. Вижда своето бъдеще повече в работа със своите колеги от синдикатите, отколкото с конкретни политически партии. Все още обаче нямало нужната основа, а след нея трябва да се намерят личностите. Те трябвало да виждат проблемите на хората "от първо лице, единствено число", като Ваня Григорова обоснова мнението си с неточно позоваване на "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.

До този момент тя не е търсена от хората от "Трети март", евентуалния засега, но със сериозна вече заявка за политически проект на Румен Радев.

Ваня Григорова: Нови избори в София няма да има

Ваня Григорова: Нови избори в София няма да има

Имаме общи вижданията с ПП-ДБ по някои теми, посочи Иван Таков