Върху мен не е упражняван политически натиск при смяната на Борда на директорите на НДК, не съм упражнявала политически чадър върху нито един от екипите на Председателството, увери бившият заместник-министър председател по подготовка на председателството на България Деница Златева от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Златева отговори на въпросите на депутатите от временната комисия проучваща фактите и обстоятелствата около скандала с ремонта на НДК. Въпросът с политическия натиск зададе Тома Биков от ГЕРБ. Златева заяви, че приоритет и на президента и на служебното правителство е било гарантиране на приемственост на екипите, занимаващи се с подготовка на председателството.

Ремонтът на НДК е колективно решение, обяви Деница Златева

Ремонтът на НДК е колективно решение, обяви Деница Златева

Не е имало технически проект за промяната на НДК

"Не можем да си позволим да създаваме допълнително напрежение в екипите", коментира още Златева. По думите й това е бил единственият аргумент, с който не е сменен и директорът на НДК Мирослав Боршош.

Златева заяви, че е става въпрос за един изключително къс период, за да бъде направена смяна на директора на борда. Тя обясни, че не са искали сътресения в системата.

"Най-лесното беше да сменя г-н Боршош", коментира Златева. Тя изтъкна, че ако е имала дългосрочен хоризонт доста от процесите са щели да бъдат оптимизирани. Златева бе категорична, че е работила с определени дадености, с избран изпълнител от предишния кабинет.

Не някой си Боршош е проблемът на държавата, отсече Цацаров

Не някой си Боршош е проблемът на държавата, отсече Цацаров

Всички сключени договори от НДК ще бъдат проверени

Относно годишния финансов отчет на НДК, Златева посочи, че той представлява достоверно финансовото състояние на дружеството. По думите й заради амортизационните разходи на дружеството, то е на загуба от 2011 г.

Златева уточни, че финансовия контрольор на дружеството е бил напуснал и в рамките на мандата на служебното правителство, такъв не е бил назначен. Като странен, Златева определи факта, че не е бил извървян пътя от идеен до технически проект за ремонта на НДК. За текущ ремонт не е било необходимо да има строително разрешение. На практика такива са били извършваните строителни дейности.

Боршош финтира комисията за НДК гейт

Боршош финтира комисията за НДК гейт

Ексшефът на НДК се съмнява в безпристрастността на комисията

Златева отбеляза, че е получила доклада за финансовото състояние на дружеството в края на мандата по официален ред през Министерски съвет. Информацията е била предоставена и на редовното правителство. Златева заяви, че не е влизала в ролята на финансов контрольор, а основната им дейност е била насочена към подготовка на самото председателство.

Така по време на мандата на служебното правителство са се променили изискванията за адаптацията на сградата на НДК в няколко аспекта. Промените са във връзка с общественото задание за строителство и ремонт.

Междуведомствена работна група в рамките на служебното правителство е финализирала всички допълнителни изисквания за преустройството на НДК. Така например при стартиране на ремонта за зала 3, е трябвало да се изгражда нов таван, тъй като старият не е издържан, не е била предвидена тоалетна за инвалиди. Установено е, че необходима изцяло нова система за видеонаблюдение на НДК, нов контрол на достъпа.

Деница Златева обещава помощта си за европредседателството

Деница Златева обещава помощта си за европредседателството

Когато поела поста, заварила празен кабинет

Златева заяви, че са установили, че има още един пропуск - не е определена телевизия, домакин на всички събития по време на председателството. Имало и тежки допълнителни изисквания по отношение оборудване на международния пресцентър. Тя посочи, че допълнителните разходи в размер на 36 млн. лв. в отделните пера са били предадени на редовното правителство