Депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ.

Със 138 гласа "за" и 1 "въздържал се" бе приет законопроекта на ГЕРБ за промени на Изборния кодекс. С тях се връща старият праг на преференциите от 5% за европейските избори и 7% за парламентарните.

Припомняме, предишните последни промени на Изборния кодекс бяха на 15 февруари. Тогава при 14-часово заседание депутатите промениха Изборния кодекс спрямо предложенията на ДПС.
Според тях прага на преференциалния вот бе за парламентарни и за местни избори бе 7%, а за европейски - 5%. След това БСП напуснаха парламента, а президентът наложи вето.

Единодушно отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс

Единодушно отхвърлиха ветото върху Изборния кодекс

Нямало нарушение на Конституцията при приемането на промените в ИК

След като на второ преброяване имаше кворум, депутатите разгледаха два проекта на промени в Изборния кодекс - единият от ГЕРБ, другият е предложен от ДПС.

Според мотивите на документа, целта на проекта на ГЕРБ е да се възстанови правното действие на нормите относно отчитането на преференциите във всички видове избори по Изборния кодекс преди тяхната промяна на 14 февруари 2019 г., който предизвика депутатите от БСП да излязат от парламента на 17 февруари.

Целта на предложения от ГЕРБ проект е да се отрази обществения интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот, увериха от партията.

Със законопроекта на ДПС се цели да се отменят правилата за образуване на избирателни секции извън страната и се предлага въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден.

Законопроектът предлага промени за изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент от България, както и за общински съветници и кметове.

Въвежда се възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания, като в случаите когато кампанията се води на чужд език, се осигурява превод на български език.

И депутати от "Воля" помогнаха за кворума в парламента

И депутати от "Воля" помогнаха за кворума в парламента

При първата регистрация нямаше кворум

По време на обсъждането в зала лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призовава за сериозен, задълбочен и истински дебат за преференциите, да се прецени кой е най-справедливият праг.

Той иска да не се произвеждат внушения с фалшиви новини, иска още той. ДПС не предложили да отпаднат преференциите. Съпартиецът му Йордан Цонев попита какво общо имат преференциите с правата да избираш и да бъдеш избиран. Той увери, че за ДПС няма тежка електорална полза, ако се разреши на българите извън ЕС да гласуват. Халил Летифов пък видя сделка ГЕРБ-БСП. Според него левите се спазарили с герберите да им пречат.

Нинова: Пак ще натаманяват Изборния кодекс

Нинова: Пак ще натаманяват Изборния кодекс

Задкулисието и сделката ГЕРБ - ДПС се вижда ясно, според лидера на социалстите

Припомняме, именно промените в Изборния кодекс бяха "ябълката на раздора", заради който БСП напусна парламента на 17 февруари с решение на Националния съвет и по предложение на лидера Корнелия Нинова. Основен мотив за напускането им беше гласуваният Изборен кодекс, промените в него и начинът на приемането им.

Социалистите поставиха и условия, за да се върнат в Народното събрание:

- избор на нов състав на ЦИК;

- връщане на преференциите;

- ново обсъждане на машинното гласуване.

По темата за Изборния кодекс президентът Румен Радев наложи вето, което бе преодоляно лесно от парламента. Междувременно обаче от ГЕРБ решиха да направят крачки назад, най-вече притиснати от общественото недоволство от практическата отмяна на преференциите в Новия изборен кодекс, както и да задействат процедура за избор на нова ЦИК. Днес номинираните, включително и от БСП, ще бъдат изслушани в парламента от ресорната комисия. Кандидати бяха предложени от ГЕРБ, от Обединените патриоти и от ДПС.

В сряда депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс на ГЕРБ, внесени веднага след като беше отхвърлено ветото на президента.