Вървим смело напред към Шенген и Еврозоната. Това заяви пред журналисти в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нидерландия изпълни ангажимента си. Дадоха ни зелена светлина за Шенген. Това може би е разтревожило Радев, изтъкна Борисов. По думите му Унгария е смекчила тона след премахването на таксата за транзит на газ. Единствената страна, която остава да убедим е Австрия, допълни той.

Въпреки че не се харесваме в сглобката променихме Конституцията, променихме съдебната система. Ако не го бяхме променили по този начин, нямаше Нидерландския парламент да вземе това решение, подчерта Борисов.

Той поясни, че предстоят преговори с Австрия. Лидерът на ГЕРБ е уверен, че ще поздравим с успех, но трябва да сме много аргументирани. Ако бяхме запазили преди три години нулевата миграция по границата нямаше да имаме проблеми с Австрия. Искането да си пазим границата е изпълнимо. Можем да уверим Австрия, че това ще се случи, допълни Борисов.

По отношение на бюджета той заяви, че е положен огромен труд. Приехме бюджета, много от нещата, които обещавахме залегнаха в бюджета за 2024 г. Ако работим по-усърдно за подобряването на събираемостта, той ще бъде изпълним, каза още Борисов.

Калин Стоянов: Австрия все по-трудно отстоява позицията си за Шенген

Калин Стоянов: Австрия все по-трудно отстоява позицията си за Шенген

Нидерландският парламент е одобрил членство на България в Шенген, потвърди Стоянов