България вече не може да живее спокойно, без да обръща внимание какво се случва около нея. Това мнение изрази в студиото на БНТ ген. Чавдар Червенков, който е бивш вътрешен министър и бивш шеф на разузнаването след опита за преврат в Турция. Той смята, че не е имало външни симптоми за случилото се в Турция.

Червенков е категоричен, че страната ни трябва да постегне армията си, дори и само заради самочувствието.

По думите на ген. Чавдар Червенков ние война няма да водим, защото няма да победим. Армията обаче освен източник на самочувствие, е и структура, която може да се притече на помощ, дори и при природно бедствие.

Той коментира, че теориите за случилото се в Турция са различни, включително и вариант за инсценировка на президента Ердоган, за да се разправи в политическите си противници. Самият Червенков обаче не допуска такъв вариант, защото са дадени много жертви.

Неговото обяснение на случилото се е друго. Първите контакти на бившия разузнавач с турските военни били в края на 90-та година. Те били във връзка с подписване на договор за повишаване на мерките за сигурност в Европа. Тогава генералът заварил една армия с елит от офицери, повечето от които завършили военни академии в страните-членки на НАТО. Имало принцип – от командир на полк нагоре. Военните били минали през щат в НАТО и имало много ерудирани офицери. Освен това те били убедени, че са призвани да защитават светския характер на страната.

Ген. Чавдар Червенков коментира още, че въпреки чистките на Ердоган, началникът на Генералния щаб на армията е останал третата фигура в държавата. Според него това е много важно за запазване на светския характер и заветите на Ататюрк. Затова и Ердоган е взел мерки да пресече тези практики, но сега това се е обърнало срещу него, защото армията е загубила ролята си да защитава светското.

Червенков е на мнение, че превратът не е бил организиран добре, било аматьорски опит. Според него това са идеалисти, които искат да привлекат световното обществено мнение, че в Турция нещо не върви.

Ердоган използвал ситуацията, за да разчисти и съдебната система, смята още Чавдар Червенков.

Бившият шеф на разузнавателната служба ген. Кирчо Киров също изрази мнение, че в Турция се е състоял един зле организиран опит за преврат. Според него превратът не е успял заради ниското ниво на организаторите и заради липсата на опит. Първото нещо в такива случаи било превратаджиите да елиминират властта. В случая сме видели, че президентът Ердоган се ползвал и се възползвал от относителна свобода. Освен това са били свободни също премиерът и ключови министри, както и ръководителят на специалните служби.