Великобритания е дала съгласие за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент, както и за народни представители на 14 ноември 2021 г. на територията на страната.

В нотата, с която британското външно министерство ни информира за даденото съгласие, се посочва, че Великобритания отчита желанието на българската страна да улесни упражняването на вота на избирателите, като се разкрият избирателни секции на различни места, включително в посолството ни в Лондон.

От МВнР посочват, че в тази нота се отправят и препоръки за обмисляне на алтернативни варианти като дистанционна форма на гласуване или по пощата, а в случай че това не е възможно, да се организира присъствено упражняване на вота.

Уточнява се, че организирането на изборите трябва да бъде съобразено с актуалните противоепидемични мерки във Великобритания, свързани с пандемията от коронавирус.

МВнР: 55 държави са дали съгласие за провеждане на избори на тяхна територия

МВнР: 55 държави са дали съгласие за провеждане на избори на тяхна територия

Създадена е Работна група "Избори"

По-късно бе съобщено, че Германия дава съгласие за разкриване на избирателни секции до 40 адреса извън дипломатическите ни и консулски представителства.

От Министерството на външните работи припомнят, че провеждането на национални избори и референдуми на други държави на територията на Германия чрез разкриване на избирателни секции подлежи на разрешителен режим. Според германската практика и нормативна уредба разкриване на територията на страната на избирателни секции извън дипломатически и консулски представителства се допуска само по изключение, като всеки конкретен адрес се съгласува с компетентните федерални и провинциални власти.

При тези обстоятелства българското посолство в Берлин и генералните ни консулства във Франкфурт на Майн и Мюнхен ще положат всички усилия, разчитайки на подкрепата и съдействието на българската общност, за да се осигурят оптимални условия за българските граждани в Германия да осъществят своето право на глас.

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

До края на седмицата се обявява процедурата за закупуване на още машини