Външният министър Кристиян Вигенин очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в бюджета. Според него това ще задълбочи пропастта между правителството и президентството.

Такава конфронтация ще блокира държавата, каза Вигенин в студиото на "Денят започва" по БНТ.

По думите му страната не може да става заложник на лични амбиции и его и призова за диалог между институциите и протестиращите, но при условие, че последните се откажат от радикални искания като оставка.

Трябва да се подадат сигнали - положителни сигнали, и към обществото, и положителни сигнали към правителството, към парламента, които да бъдат върнати след това. Ако президентът не работи в тази посока, няма кой друг да го направи, коментира още министърът.

Той добави и че държавният глава носи отговорността да гарантира, че ще има поне минимум съгласие по най-важните въпроси: „Смятам, че в неговите задължения е да осигури поне минимален комфорт правителството да изпълнява своята политика."

Ако на този бюджет му бъде наложено вето, влизаме в съвсем друг сценарий, който може да свърши наистина зле и за държавата, и за финансите, изтъкна още Кристиан Вигенин.

Все пак той запазва известна надежда това вето да не бъде наложено, защото това би означавало вето върху политиката на сегашното правителство.

Никой президент не би следвало да си позволява такава пряка намеса в дейността на изпълнителната власт, отсече външният министър.

Какво ще е решението на президента Плевнелиев ще стане ясно по-късно днес, като за 14.00 часа е насрочена пресконференция на „Дондуков 2."