Служебното правителството на днешното си заседание обсъди и прие решение за присъединяване на страната ни към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи, базиран във финландската столица Хелзинки.

Това става ясно от съобщение на Министерския съвет (МС), в което е предоставена и повече информация за специализираната европейска структура.

Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи е създаден през 2017 г. в Хелзинки. Той е отворен за участие за страни членки на ЕС и НАТО. Негови съоснователи са Финландия, Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Полша, Швеция Литва и Латвия. Към момента в центъра участват 33 страни, като от членките на ЕС не е представена единствено България. Основната му цел е изграждане на способности в страните-участнички за превенция и противодействие на хибридни заплахи чрез обмен на добри практики, изготвяне на препоръки и очертаване на нови идеи и подходи.

Иван Гешев разказва на евродепутати за борбата с чуждото влияние у нас

Иван Гешев разказва на евродепутати за борбата с чуждото влияние у нас

Също и за неправомерния политически натиск върху съдебната власт

Центърът подпомага изграждането на оперативни способности посредством обучение и практически учения на експерти на страните-участнички. Той предоставя също възможност за съвместна работа и учения между ЕС и НАТО, покривайки широк спектър от дейности в гражданската и военната сфера, простиращи се от противодействие на зловредни влияния до хибридни войни. От МС посочват още, че центърът допринася съществено за сигурността на участващите страни и организации с експертиза и обучение за противодействие на хибридните заплахи. Всяка участваща страна може да отправя запитване за конкретните теми, по които би искала да бъде направен анализ, или проведено обучение на нейна територия или за нейни граждани - служители в държавни институции, медии, бизнес сектор, НПО и др.

Бум на кибератаките в Европа през изминалата година, отчете Thales

Бум на кибератаките в Европа през изминалата година, отчете Thales

61% от атаките са извършени от проруски групи

На национално ниво, противодействието на хибридните заплахи попада в обхвата на дейността на няколко български институции от системата за защита на националната сигурност. "С оглед на динамично развиващата се обстановка и променена европейска архитектура на сигурност, необходимостта от противодействие на хибридните заплахи и повишаването на устойчивостта се превръщат във все по-забележима и неотложна тема в работата на редица институции, които биха могли да бъдат обект на хибридни атаки или в чиито компетенции влиза опазването на националната сигурност. В този смисъл, присъединяването на България към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи ще подпомогне както постигането на по-адекватно разбиране на хибридните заплахи, така и навременното идентифициране на уязвимостите в национален план. Дейността, която се извършва от центъра, не може да се покрие с национални усилия и капацитет, поради което нашите съюзници и партньори от НАТО и ЕС са страни, участници в него, обясняват още от правителствената информационна служба.

И други европейски страни получават същите имейли със същите заплахи

И други европейски страни получават същите имейли със същите заплахи

Подадена е информация към САЩ и Великобритания,