Пеевски е в парламента, независимо, че никой не го е показвал последния месец, той си е там и това е проблем за българската демокрация и за превзетата държава.

Това каза пред БиТиВи съпредседателят на коалиция "Демократична България" Владислав Панев, чието селфи с депутата Делян Пеевски бе причина той да подаде оставка като зам.-председател на ПГ на "Демократична България". До дни се очаква оставката да бъде приета.

Панев добави, че Пеевски е символ на завладяната държава, но не си е помислял, че селфито с него ще се изтълкува по такъв начин. 

Шефът на КЕВР Иван Иванов очаква спад на цените на тока през пролетта

Шефът на КЕВР Иван Иванов очаква спад на цените на тока през пролетта

Мораториумът е незаконен

Във връзка с цените на тока и парното Панев заяви, че мораториумът е голям проблем, ако продължи дълго време.

"Енергийното министерство в момента съм убеден, че разработва мерки, които ще бъдат ясни до няколко дни. По отношение на бизнеса вчера имахме разговори в бюджетна и енергийна комисия. Там спорът е какви да бъдат компенсациите, не дали да има компенсации. Надявам се те да бъдат по-сериозни, отколкото в момента правителството предлага. Работим в тази посока, така че те да бъдат близо 75% от поскъпването на електроенергията и то да бъде компенсирано за бизнес потребителите", каза депутатът. 

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

По думите му крайната цел е България, която в момента се къпе в пари, защото ние изнасяме поне около 30% от електроенергията, която произвеждаме и то на високи цени, няма как да позволи собственият й бизнес да пострада от това, че всъщност конюнктурата е положителна за нашата държава.

Ние трябва да се възползваме от това да увеличим конкурентоспособността си и да завладяваме нови пазари, добави той.

Според него, ако това бъде направено следващата година, България ще излезе много по-силна от кризата и това е задачата на правителството.

В момента цените на електроенергията се покачват заради покачването на цената на природния газ. "Газпром" изнася по-малко за Европа, това е проблем, създава се дефицит.

В България енергийният микс е такъв, че газът заема много малка част от нашия енергиен микс. Ние тук имаме ядрена централа, въглища, ВЕЦ-ове, ВЕИ-та. На всички тях себестойността на енергията им не се е повишила, а цените, на които продават, на които изнасят, се повишават с пъти. Ние наистина печелим милиарди от тази криза и въпросът е да защитим и домакинствата, и бизнеса, така че да не стане като в поговорката "Вода гази, жаден ходи", отбеляза Владислав Панев.