Цените на тока са в Космоса, инфлацията набира скорост и това ще продължи дълго. Такава позиция изрази пред Bulgaria On Air икономистът Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и доскоро депутат от Демократична България.

"Цените на тока са в Космоса и не е ясно за какъв период. Инфлацията набира скорост, всички цени на стоки и суровини летят нагоре и това няма да е само временно. За съжаление, това ще е за дълъг период от време." прогнозира икономистът в предаването "Денят ON AIR".

Реалната инфлация - двойна на измерената от НСИ?

Реалната инфлация - двойна на измерената от НСИ?

При таван на цените някои стоки ще изчезнат от рафтовете

Според него най-рано на 1 декември бизнесът ще може да се възползва от кризисните мерки, включително помощта от 50 лв. за MWh електричество, защото в момента няма работещ парламент.

"Високите цени на електроенергията ще се преодолеят до няколко месеца по чисто пазарни механизми. По-интересното обаче е какво ще правим в дългосрочен план, защото сме много енергийно зависима икономика." - изтъкна съпредседателят на "Зелено движение".

До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари очаква КЕВР

До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари очаква КЕВР

Реалните загуби на топлофикациите предстоят

По думите му, решението е да се намалят всички излишни административни процедури, за да може всеки бързо да предлага конкурентна цена на енергията.

"Другото е Планът за възстановяване, който трябва да предлага много повече средства за модернизация на електрическата мрежа в България, така че тя да може да поема този товар от много на брой производители, които да могат доставят евтина електроенергия." - поясни Панев.

Той коментира и проблема с въглищните централи.

"Въглищните ни централи могат да бъдат затворени, ако имаме достатъчно добра алтернатива за електроенергия от местни електроизточници. Ако цените на батерии за съхранение на енергия паднат, тогава ще имаме достатъчно добри основания за бързо развитие на ВЕИ сектора. Но това е тясното място и зависи от технологиите и световната икономика, а не от нас." - посочи Панев.